26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
21°
Holnapután
17°
Csütörtök
23°
2022.08.15. hétfõ, Mária

Alstom-ügy

Az Alstom ellen Nagy-Britanniában és Magyarországon is nyomozás folyik korrupciós ügyben. Egyrészt egy 2 milliárd forintos tétel ügyében folyik vizsgálat (a 4-es metróhoz kapcsolódó Alstom kocsik beszerezésével kapcsolatban), másrészt a Magyar Idők által először megírt 180 millió forintos tétel kapcsán, ami Medgyessy Péter egykori miniszterelnök családi cégéhez áramlott. Medgyessy Péter állítása szerint munkadíjról van szó, mivel tanácsadóként dolgozott a francia cégnek, míg a másik oldal korrupciót emleget. E két szempont alapján gyűjtjük össze az üggyel kapcsolatban megjelenő híreket.

Az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala (SFO – Serious Fraud Office) szerint az Alstom brit leányvállalata nagy összegű, munkavégzéssel nem ellentételezett tanácsadói szerződéseket kötött üzletszerzési célországaiban. A hivatal szerint a szóban forgó megállapodásokkal korrupciót lepleztek.

Továbbá kiderült, hogy Medgyessyné Csaplár Katalin magánbankszámláján kötött ki annak az 597 ezer eurónak a nagy része, amelyet a Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök érdekeltségébe tartozó AssistConsult Kft. 2007–2008-ban tanácsadásért kapott a korrupciós vádakkal illetett Alstom francia járműgyártótól – tudta meg az ügyben eljáró magyar nyomozóktól a Magyar Idők. Ebből az összegből (596 ezer euró, kb. 180 millió forint) 2010 januárjában ismeretlen jogcímen több mint kilencmillió forintot utaltak Medgyessyné Csaplár Katalin számlájára. Ezt követte október 29-én további 60 millió forint születésnapi ajándék jogcímen. A cikk szerint 2011-ben ismeretlen jogcímen több mint 46 millió forinttal növekedett Medgyessyné magánszámla-egyenlege. 

Arra vonatkozóan nem folyik nyomozás, hogy a banktitoknak számító információk , hogyan kerülhettek nyilvánosságra, követett-e el bárki ezzel kapcsolatban bűnycselekményt.

Medgyessy Péter az Indexnek elismerte kapcsolatát az Alstommal; szerinte „a díj a cég árbevétele volt, amely után adózott, és kilenc ember többéves munkájának az ellenértéke”.

További részletek
Összes Népszerű
Zsebbe ment
De nem úgy
Zsebbe ment
De nem úgy
Zsebbe ment
De nem úgy
Zsebbe ment
De nem úgy
További anyagok
Ha szeretnéd beágyazni ezt a gyűjtést az oldaladra illusztrációként, akkor másold be ezt a kódot.
Szélesség

Magasság