14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
11°
Szerda
13°
2023.02.05. , Ágota

Hepatitis

A hepatitis, vagyis  a májgyulladás okai többfélék lehetnek, de az esetek nagy részében vírusfertőzés áll a betegség hátterében. A gyulladásért felelős vírusokat az ABC betűivel jelölik,  A-, B-, C-, D-,- E-, G-típus létezik. Témánk segítségével széles körben informálódhatsz erről - az orvostudománynak köszönhetően egyre kevésbé veszélyes, de egyre gyakoribb - betegségről!

A hepatitis, vagyis  a májgyulladás okai többfélék lehetnek, de az esetek nagy részében vírusfertőzés áll a betegség hátterében. A gyulladásért felelős vírusokat az ABC betűivel jelölik,  A-, B-, C-, D-,- E-, G-típus létezik. Ezek mikrobiológiai tulajdonságaikban, felépítésükben jelentősen különböznek egymástól.

A hepatitis C az egész világot érintő egészségügyi probléma, az alattomos, nem ritkán évtizedekig rejtőzködő betegség gyakran vezet májzsugorodáshoz, vagy májrákhoz, a máj eredetű halálozások 10–40 százalékáért tehető felelőssé. A WHO becslései szerint Európában 15 millió, hazánkban 70 ezer ember érintett a betegségben, de Magyarországon a felismert és nyilvántartott fertőzöttek száma mindössze 20 ezer fő.

További részletek
Összes Népszerű
Előfordulás, tünetek
Kezelés, megelőzés
Előfordulás, tünetek
Kezelés, megelőzés
Előfordulás, tünetek
Kezelés, megelőzés
Előfordulás, tünetek
Kezelés, megelőzés
További anyagok
Ha szeretnéd beágyazni ezt a gyűjtést az oldaladra illusztrációként, akkor másold be ezt a kódot.
Szélesség

Magasság