7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála

Összeesküvés-elméletek

A tényeket makacs dolognak szokták nevezni, ennek ellenére kisebb-nagyobb mértékben, de mindenki hajlamos időnként megkérdőjelezni őket. Viszonylag gyakori jelenség, hogy a történelem könyvek lapjain található dolgokat vagy az újságokban leírtakat fogadja kétkedve az olvasó, sőt durva összeesküvéseket leplező hazugságoknak hiszi őket. Íme egy összeállítás néhány hazai és külföldi hiedelemből, ami hivatalosan, vagy a kompetens szakemberek által...khm...nem megerősített, de ettől még lehet elgondolkodtató és érdekes. Aztán meg ki tudja, talán még igaz is.

Alapvetően jó és üdvözlendő dolog, ha a "tekintélyek" szavait időnként megkérdőjelezzük és nem hiszünk el mindent csak és kizárólag azért, mert egy bizonyos pozícióban lévő ember mondta. Viszont félelmetes, hogy ezen elképzelések alapja nem egyszer az a hit, hogy emberek egy bizonyos (igazából teljesen ártatlan) csoportja titokban borzalmas gonoszságokat hajtott végre, vagy készül végrehajtani.

Az összeesküvés-elméletek pszichológiai mozgatórugóit David Aaronovitch Vudu-történelem című könyvében elemzi. A szerző rámutat arra a tényre, hogy minden emberben megvan a vágy, hogy jobban informáltnak mutatkozzon a többinél. A több tudás bizonyosfajta fölényt jelent, és mi mutatná jobban ezt a fölényt, mint az, hogy mi -ellentétben a befolyásolható és ostoba tömeggel- átlátunk a sötét cselszövések hálóján. Az különböző konteók általában az iskolázott, középosztálybeliek köreiben terjednek el. Jellemzően olyan emberek között, akik bizonyos társadalmi-politikai folyamatok veszteseinek érzik magukat. Ilyen helyzetből sokszor adódik, hogy a „vesztes” nem önmagában néz, hanem inkább valakinek a sötét mesterkedéseire fogja balsorsát. Aaronovitch azon gondolata is figyelmet érdemel, hogy egy összeesküvés-elmélet bizonyos értelemben megnyugtatja „vesztest”, azzal hogy nem egy „kiszámíthatatlan folyamat jelentéktelen tárgya”.  És van még valami ami a konteók népszerűségét növeli. Egész egyszerűen izgalmasabbak, mint a valóság.

További részletek
Összes Népszerű
Magyar
Külföldi
Magyar
Külföldi
Magyar
Külföldi
Magyar
Külföldi
További anyagok
Ha szeretnéd beágyazni ezt a gyűjtést az oldaladra illusztrációként, akkor másold be ezt a kódot.
Szélesség

Magasság