9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia

Vintage szerelmeseknek

A vintage stílus először a ruházati divatban terjedt el (bár a szó igazából a borászat és a fotográfia területén volt használatos kifejezés), de az elmúlt években a világ egyik meghatározó, felkapott lakberendezési irányzata is lett. Ha te is kedveled ezt a stílust (és nem csak a lakberendezési részt), akkor ez a téma az egyik kedvenced lesz! Mentsd el a linket és kövess minket a Facebook-on is, mert folyamatosan frissül ez az oldal hazai és nemzetközi hírekkel, cikkekkel, ötletekkel. 

A Vintage kifejezés egy modern kori stílusirányzatot jelöl, mely megfigyelhető az öltözködésben és a lakberendezésben is egyaránt.

A vintage vagy vintázs szó elsősorban a borászatban és a fotográfia területén használatos szakkifejezés volt. A fotótörténelemben vitázs kópiának („vintage copy”/”vintage print”) nevezték az első kópiát. Szigorúan véve ez a meghatározás az eredeti negatívról készült másolat, mely a felvétellel nagyjából egy időben készült és a művész ellenjegyezte szignóval vagy pecséttel. A vintage szó a borászatban általában a magyar évjárat vagy a francia millésime angol megfelelője.

Az 1920 és 1975 közötti öltözködési stílusok és mindegyikét vintage-nek nevezhetjük. Nem összekeverendő a retró stílussal, a vintage időszak ennél régebbi, sokkal nemesebb, ritkább, épp ezért értékesebb ruhadarabok gyűjtőneve. Főbb színei a púder és cukorka színek, valamint a fekete és fehér. Kedvelt anyagai a csipke, selyem, bársony, damaszt, szatén és a tüll.

Vintage stílussal berendezni egy lakást, nem egyszerű, hosszú és lassú folyamat, sok türelemre, jó szemre és biztos stílusérzékre van szükség. Persze, akinek rengeteg pénze és jó lakberendezője van, az jelentősen lerövidítheti ezt a folyamatot. Azért a többségünk nem ilyen, szóval nekünk kell a türelem. Aki vintage-ban gondolkodik, készüljön fel arra, hogy kutatnia kell a megfelelő bútorok után, alaposan fel kell térképeznie a legjobb lelőhelyeket és nem árt beregisztrálni néhány webes használtcikk felületre sem, mert ezek az oldalak valóságos aranybányának számítanak a vintage rajongók körében. A stílus jellemzői a régi, akár funkcióját vesztett bútorok és használati tárgyak újra felhasználása. Akár funkcióját veszett darabok is lehetnek ezek, mivel nem cél a rendeltetésszerű használat, sőt elvárás is a kreatív megoldások használata. A vintage azonban ma már nem feltétlenül a nagyi bútorait, antik holmikat jelenti, egyre könnyebben találunk régies stílusú, de újonnan gyártott darabokat.

Az összhang szempontjából fontos, hogy a vintage-ban alkalmazott bútorok egyszínűek vagy színben nagyon közel állnak egymáshoz. Csak a lakástextilek tarkák. Ettől válik kiegyensúlyozottá, nyugodttá az enteriőr, nem lesz a végeredmény vásári és közönséges, sokkal inkább kifinomult és különleges. Az anyaghasználatra a meleg színű fák, a kosarak, a cserepek, a természetes anyagok használata jellemző, de némi fényes, lakkozott felület, egy-egy műanyag kisbútor vagy kiegészítő is jól mutat közöttük.

További részletek
Összes Népszerű
Hazai anyagok
Külföldi cikkek
Hazai anyagok
Külföldi cikkek
Hazai anyagok
Külföldi cikkek
Hazai anyagok
Külföldi cikkek
További anyagok
Ha szeretnéd beágyazni ezt a gyűjtést az oldaladra illusztrációként, akkor másold be ezt a kódot.
Szélesség

Magasság