14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
11°
Szerda
11°
2023.02.05. , Ágota

Minden a Zika-vírusról

A közfigyelem 2015-ben fordul először a Zika-vírus felé, amikor is egyértelmű összefüggést találtak a vírusfertőzés és a kisfejűség kialakulása között.

A WHO 2016. február 1-jén világszintű egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a megfékezésére.

A szakértők szerint ez a vírus nagyobb fenyegetést jelenthet a globális egészségügyre, mint a 2014–2015-ös ebolajárvány.

A közfigyelem 2015-ben fordul először a Zika-vírus felé, amikor is egyértelmű összefüggést találtak a vírus és a csecsemőknél a kisfejűség (mikrokefália) kialakulása között.

A vírus robbanásszerűen terjed a világon, elsősorban a trópusi és a mediterrán területek számítanak veszélyeztetettnek, ahol a vírust terjesztő szúnyogokfajok megélnek.

A vírus a Zika-lázat okozza, tünetei enyhék (vörös szem, izületi fájdalom, fejfájás, láz).  és gyors lefolyásúak (2-7 nap), azonban a mellékhatásai várandós nőknél katasztrofálisak lehetnek.  A Zika-vírussal fertőzött anyák magzata mikrokefáliával, azaz kisfejűséggel születik, a gyermek agya nem fejlődik ki megfelelően. A mikrokefáliás gyermekek túlélési esélye csekély, a túlélők értelmi képességei erősen visszamaradottak és nehezen fejleszthetők. 

Világméretű járványról van szó, és egyelőre sem a terjedését nem tudják megakadályozni, de m pedig ellenszer nem áll rendelkezésre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a vírus robbanásszerűen terjed. A WHO 2016. február 1-jén világszintű egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a Zika-vírus megfékezésére. A szakértők szerint a Zika-vírus nagyobb fenyegetést jelenthet a globális egészségügyre, mint a 2014–2015-ös ebolajárvány.

 

További részletek
Összes Népszerű
Tünetek, előfordulás, esetek
Megelőzés, megoldás
Tünetek, előfordulás, esetek
Megelőzés, megoldás
Tünetek, előfordulás, esetek
Megelőzés, megoldás
Tünetek, előfordulás, esetek
Megelőzés, megoldás
További anyagok
Ha szeretnéd beágyazni ezt a gyűjtést az oldaladra illusztrációként, akkor másold be ezt a kódot.
Szélesség

Magasság