28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
28°
Holnapután
27°
Vasárnap
29°
2022.06.30. csütörtök, Pál

Horthy-korszak

A rossz emlékű XX. század történelmének eseményei finoman szólva is megosztják a magyar közvéleményt. Ez alól a Horty Miklós nevével fémjlezett időszak sem kivétel. Van aki sok tekintetben paradicsomi állapotnak tartja a két világháború közti magyar közéletet, mások pedig csak és kizárólag a rosszat hajlandóak látni az adott korban.

Nem meglepő, hogy az igazság a két nézőpont között (ha nem is pont középen) van, hiszen az első világháború lezárása utáni korszakban egyszerre tevékenykedett Bethlen István és Imrédy Béla, egyszerre juthatnak róla eszünkbe a zsidótörvények és a magyar filmgyártás aranykora. Ha nem is mindig egyforma jelentőségű tényezőkről van szó, akkor is tagadhatatlan, hogy jó és rossz egyaránt köthető a 20-as, 30-as évekhez.

A témában közölt cikkek egy része hosszabb lélegzetvételű és nehezebben emészthető. Több esetben talán erőszakoltnak tűnhet az egyik, vagy másik oldalra való besorolása, hiszen a korszakot érintő adott résztéma ugyanannyira „siker”, mint „bukás". Sajnos (vagy nem sajnos) ezek együtt járnak az időszak körültekintő bemutatásával. Mert a történelem ilyen, nincsenek (vagy csak nagyon-nagyon ritkán adódnak) egyértelmű, egydimenziós helyzetek, nagyon kivételes az, amikor sarkos ítéletet mondhatunk valamiről, vagy valakiről. De talán pont ez adja a tudományágnak a szépségét.

További részletek
Összes Népszerű
(Inkább) pozitív
(Inkább) negatív
(Inkább) pozitív
(Inkább) negatív
(Inkább) pozitív
(Inkább) negatív
(Inkább) pozitív
(Inkább) negatív
További anyagok
Ha szeretnéd beágyazni ezt a gyűjtést az oldaladra illusztrációként, akkor másold be ezt a kódot.
Szélesség

Magasság