14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk

Vasárnap zárva

Az ország megosztott a vasárnapi zárvatartást illetően, de nem tűnnek egyenlőnek az arányok. A két rész a kormányból (továbbra is kitart a zárvatartás mellett) és a zárvatartást ellenzőkből áll (még a leggyengébb felmérés szerint is közel 60% utasítja el a zárvatartást). Kövesd itt a fejleményeket!

A KDNP kezdeményezése után, 2015. március 15-én lépett érvénybe az üzletek zárvatartásáról szóló, hivatalosabb nevén a "Kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról" szóló törvény.

A törvény kimondja, hogy vasárnap nem lehetnek nyitva a kiskeredelmi boltok (néhény kivétellel: pl. reptéri üzletek, nemzeti dohányboltok, stb.)

Ugyan sokan támadták a törvényt (számonkérve hatástanulmány hiányát vagy szimplán az emberek magánéletébe történő túlzott beavatkozásnak ítélve), a kormány nem hátrált, a kutatási adatok által mért nagyfokú (60-70%-os) elutasítottság ellenére sem.

A lakosság végül "alkalmazkodott": az üzletek a hét többi hat napján meghosszabbított nyitvatartással üzemelnek, valamint a vásárlóközönség is nagyobb tömegben tömörül a boltokban szombaton.

Az MSZP számos alkalommal próbált népszavazást kezdeményezni a kérdéseben, de mindeddig sikertelenül.

2016. február 23-án reggel "bőrfejűek" állták el a Kúria bejáratát, amikor az MSZP sokadszorra nyújtotta volna be a beadványt. (A Nemzeti Választási Iroda, miután hivatalosan elutasít egy népszavazási kérelmet, mindig az első, tárgyban beadott kérelmet bírálja el.)

További részletek
Összes Népszerű
Legyen nyitva
Legyen zárva
Legyen nyitva
Legyen zárva
Legyen nyitva
Legyen zárva
Legyen nyitva
Legyen zárva
További anyagok
Ha szeretnéd beágyazni ezt a gyűjtést az oldaladra illusztrációként, akkor másold be ezt a kódot.
Szélesség

Magasság