14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
13°
Péntek
14°
2024.03.05. kedd, Adorján

Földrengés Tajvanban

A Richter-skála szerinti 6,4 és 6,7 közötti földrengés rázta meg a távol-keleti Tajvan déli részét helyi idő szerint szombaton nem sokkal hajnali 4 óra előtt. A magyar és külföldi beszámolókat összegyűjtve mutatjuk be a katasztrófa fejleményeit.

A Richter-skála szerinti 6,4 és 6,7 közötti földrengés rázta meg a távol-keleti Tajvan déli részét helyi idő szerint szombaton nem sokkal hajnali 4 óra előtt. Központja Kaohsziung város egyik kerületében volt, 15 kilométeres mélységben. Tajnanban 44 másodpercen át tartott, míg Kaohsziungban 20 másodperces volt. A kínai szárazföldi földrengésfigyelő központ 6,7-es erősségű rengést mért. A halálos áldozatok száma folyamatosan emelkedik, a károkról annyit tudni, hogy házak dőltek össze vagy rongálódtak meg.

A mentők eddig már több mint 100 embert hoztak ki a romok alól, de még több százan várhatnak ott arra, hogy megmentsék őket.

A tajnani önkormányzat összesítése szerint a városban kilenc épület dőlt romba, és öt másik rongálódott meg. A tajvani elnöki hivatal szóvivője vasárnap késő délután bejelentette, Ma Jing-csiu a kínai holdújévet köszöntő hagyományos esti beszéde a tragikus kimenetelű földrengés miatt elmarad, a katasztrófa-elhárítási központban lesz. A holdújév, illetve az ahhoz kapcsolódó tavaszünnep, a kínaiak legnagyobb családi ünnepe hétfőtől veszi kezdetét.

A földrengések a sziget elhelyezkedése miatt nem ritkák Tajvanon, de többnyire nem erősek és nem okoznak nagyobb károkat. 1999-ben ugyanakkor egy 7,6-es erősségű földmozgásnak több mint 2300 halálos  áldozata volt.

További részletek
Összes Népszerű
Magyar beszámolók
Külföldi anyagok
Magyar beszámolók
Külföldi anyagok
Magyar beszámolók
Külföldi anyagok
Magyar beszámolók
Külföldi anyagok
További anyagok
Ha szeretnéd beágyazni ezt a gyűjtést az oldaladra illusztrációként, akkor másold be ezt a kódot.
Szélesség

Magasság