11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk

Amerikai elnökválasztás

2016 novemberében elnököt választanak az Egyesült Államokban, mi pedig végigkövetjük a sok szempontból különleges választási kampányt. Egyrészt megmutatjuk az egyes szakaszok során elért eredményeket, másrészt beszámolunk a fordulók között dúló, olykor igencsak könyörtelen harcról is. Trump? Clinton? Sanders vagy más? Meglátjuk.

2016 novemberében elnököt választanak az Egyesült Államokban, továbbá újraválasztják a szövetségi törvényhozás képviselőinek egy részét, valamint egyes szövetségi államokban a helyi törvényhozás tagjairól és a kormányzó személyéről is döntenek. Az amerikai bel- és külpolitika alakítása szempontjából a legfontosabbak az egyes szövetségi államokban tartandó jelölőgyűlések és előválasztások. Már most is hosszú utat tettek meg az amerikai elnökjelöltségre pályázó indulók, de még annál is hosszabb áll előttük a november 8-i elnökválasztásig. 

Az elnökválasztási folyamat legfontosabb állomásai és időpontjai:

2016. február 1. – Iowa államban jelölőgyűléseken (caucusokon) nyílt szavazással döntenek a regisztrált választók. A küldöttválasztó gyűlésnek ez a formája nem általános, az ötven szövetségi állam közül tizennégyben honos.

2016. február 9. – New Hampshire állam tartja az első előválasztást (primary). Előválasztással harminchat államban döntenek a küldöttekről.

2016. február 20. – Nevadában küldöttválasztó gyűlést (caucust) tartanak a demokraták.

2016. február 20. – Dél-Karolinában előválasztást tartanak a republikánusok.

2016. február 23. – Nevadában jelölőgyűlést rendeznek a republikánusok.

2016. február 27. – Dél-Karolinában előválasztás lesz a demokraták számára.

2016. március 1. – Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia szövetségi államokban előválasztások lesznek, Alaszkában, Amerikai Szamoán, Coloradóban, Minnesotában, Észak-Dakotában és Wyomingban pedig caucusokat, azaz jelölőgyűléseket tartanak.

2016. március 5. – Kentuckyban és Maine-ben a republikánusok, Nebraskában a demokraták, Kansasben mindkét párt jelölőgyűlést tart. Louisianában előválasztás lesz ezen a napon.

2016. március 6. – Puerto Rico előválasztást tart, Maine-ben a demokraták, Hawaiin pedig a republikánusok rendeznek jelölőgyűlést.

2016. március 8. – Idaho, Michigan, Mississippi előválasztásai, s ezen a napon szavazhatnak a Demokrata Párt külföldön élő voksolói is.

2016. március 12. – Washington DC-ben, az Északi-Mariana-szigeteken jelölőgyűlés, Guamon konvenció; a szövetségi fővárosban és Guamon a republikánusok, Északi-Marianán pedig a demokraták szavaznak.

2016. március 15. – Florida, Illinois, Missouri, Észak-Karolina, Ohio előválasztásokat rendez, az Északi-Mariana-szigeteken a republikánusok tartanak jelölőgyűlést.

2016. március 19. – A Virgin-szigeteken a republikánusok tartanak jelölőgyűlést.

2016. március 22. – Arizonában és Utah államban előválasztás lesz, Amerikai Szamoán a republikánusok tartanak konvenciót, Idahóban jelölőgyűlés a demokratáknál.

2016. március 26. – Alaszka, Hawaii, Washington állam jelölőgyűléseket tart, mindhárom államban a demokraták voksolnak.

2016. április 5. – Wisconsinban előválasztás.

2016. április 9. – Wyoming, jelölőgyűlés a demokratáknak.

2016. április 19. – New York állam tart előválasztást.

2016. április 26. – Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania, Rhode Island előválasztásokat tart.

2016. május 3. – Indiana állam előválasztása.

2016. május 7. – Guam, a demokraták konvenciója.

2016. május 10 – Nyugat-Virginia és Oregon előválasztásokat tart, Nebraskában a republikánusok, Kentuckyban pedig a demokraták tartanak jelölőgyűlést.

2016. május 24. – Washington állam, jelölőgyűlés a republikánusoknak.

2016. június 4. – Virgin-szigetek, jelölőgyűlést tartanak a demokraták.

2016. június 5. – Puerto Rico, jelölőgyűlést tartanak a demokraták.

2016. június 7. – Kalifornia, Montana, New Jersey, Új-Mexikó, Dél-Dakota előválasztást tart, Észak-Dakotában jelölőgyűlésük lesz a demokratáknak.

2016. június 12. – Washington DC, a szövetségi főváros jelölőgyűlést tart a Demokrata Párt regisztrált választóinak.

A republikánusok elnökjelölő konvenciója az ohiói Clevelandben lesz július 18-21-ig, a demokraták pedig a pennsylvaniai Philadelphiában gyűlnek össze július 25. hetében, hogy megválasszák elnökjelöltjüket.

Az elnökválasztást november 8-án rendezik meg.

Az idén kormányzóválasztást tartanak Delaware, Indiana, Missouri, Montana, Észak-Karolina, Észak-Dakota, Oregon, Puerto Rico, Utah, Vermont, Washington és Nyugat-Virginia államokban.

forrás: MTI

További részletek
Összes Népszerű
Eredmények
Küzdelem/Következmények
Eredmények
Küzdelem/Következmények
Eredmények
Küzdelem/Következmények
Eredmények
Küzdelem/Következmények
További anyagok
Ha szeretnéd beágyazni ezt a gyűjtést az oldaladra illusztrációként, akkor másold be ezt a kódot.
Szélesség

Magasság