27 °C, Budapest
27 °C
Budapest
Holnap
30°
Holnapután
31°
Szerda
33°
2022.07.03. , Kornél

Gazdasági gyarmatosítás

Gazdasági gyarmatosítás, digitális gyarmatosítás, smart colonization. Ezekkel a szavakkal egyre többet fogunk találkozni. Megállítható-e a folyamat, szabad-e megállítani? Igen-nem válasszal nem elintézhető kérdések ezek. De beszélni kell róluk, megnézni az egyes nézőpontokat, nem szabad elfogadni csak az egyik oldal állításait, hanem meg kell ismerni más érveket is. Itt ehhez adunk segítséget.

Gazdasági gyarmatosítás, digitális gyarmatosítás, smart colonization. Ezekkel a szavakkal egyre többet fogunk találkozni. Ugyan kicsit más módon, de a hagyományos piacon működő multik (akiket sokan szeretnek átkozni) eddig is megkapták vádként, hogy gyarmatosítanak és ezzel tönkreteszik a helyi piaci szereplőket, de az infromációs technológia (pl. Google, Facebook, a sharing economy pl. Uber, Airbnb) fejlődése révén ez sokak szerint egyre ijesztőbb méreteket ölt. Az adóoptimalizálás elleni fellépés is ennek a "harcnak" a része?

Ők (mármint a nagy multik) valóban mind rosszak? Valóban le akarják "igázni" az egész világot? Tönkre akarják tenni a helyi piacokat a saját piaci érdekeik miatt? Vagy egyáltalán nem csak erről van szó? Valójában mi mindent köszönhetünk a multiknak? Tényleg segítik az egyes országok gazdasági fejlődését, növelik pl. a magyar GDP-t?

Megállítható-e a folyamat, szabad-e megállítani? Vagy ez a fejlődés, ez a világ rendje?

Izgalmas, egyáltalán nem egyszerű, igen-nem válasszal elintézhető kérdések ezek. De beszélni kell róluk, megnézni az egyes nézőpontokat, nem szabad elfogadni csak az egyik oldal állításait, hanem meg kell ismerni más érveket is. Itt ehhez adunk segítséget.

További részletek
Összes Népszerű
Gyarmatosítanak
Nem gyarmatosítanak, dolgoznak
Gyarmatosítanak
Nem gyarmatosítanak, dolgoznak
Gyarmatosítanak
Nem gyarmatosítanak, dolgoznak
Gyarmatosítanak
Nem gyarmatosítanak, dolgoznak
További anyagok
Ha szeretnéd beágyazni ezt a gyűjtést az oldaladra illusztrációként, akkor másold be ezt a kódot.
Szélesség

Magasság