14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Vasárnap
10°
2024.02.22. csütörtök, Gerzson

Törőcsik Mari

Az egyik legkedveltebb villamosvonalat, melynek utolsó, ikonikus villamosjárata az 58-as volt, 45 évvel ezelőtt, 1977. január 17-én szüntették meg. A budai oldal egyik első villamosvonala volt a zugligeti, mely már 1896-ban, a millennium évében elindult és bár az 1977-es leállás után járt helyette ...
Mindenkinek ajánljuk, aki arra jár, már csak azért is, mert egy másik szombathelyi fotós képei is ott vannak.
Az elmúlt évben több nagy név is itt hagyott bennünket – mások mellett Törőcsik Maritól, Jankovics Marcelltől, Venczel Verától, Póka Egontól és Kóbor Jánostól is el kellett búcsúznunk. A magyar kulturális élet 2021-ben eltávozott, kiemelkedő alakjaira emlékezünk. 061.hu Börcsök Enikő ...
Az elmúlt évben több nagy név is itt hagyott bennünket – mások mellett Törőcsik Maritól, Jankovics Marcelltől, Venczel Verától, Póka Egontól és Kóbor Jánostól is el kellett búcsúznunk. A magyar kulturális élet 2021-ben eltávozott, kiemelkedő alakjaira emlékezünk. 061.hu Börcsök Enikő ...
A legendás szerzetestanár nemcsak értő olvasója, de barátja, sőt gyóntatója is volt az idén száz éve született költőnek. A Válasz Online a piarista rendházban látogatta meg Jelenitset – aki elárulta, miért mondta nemrégiben, hogy a magyar katolicizmus „nem kussolhat, de nem is lehet ...
Színészek, tudósok, politikusok, sportolók - ebben a cikkben összeszedtük, kik azok a neves személyiségek, akik az év első felében hagytak itt bennünket.
Törőcsik Mari sok évig lakott Újbudán, ahol hamarosan közterületet neveznek el róla. A helyiek most szavazatukkal dönthetik el, hogy a jelenlegi Etele tér, a Függetlenségi park, az Etele park vagy a Feneketlen-tó körüli terület viselje-e a jövőben a legendás színésznő nevét. [...] Bővebben!
Bodrogi és Voith Ági bő 40 éve mással élnek, papíron mégis házasok a mai napig.
A Freeszfe Egyesület januárban fogja ünnepelni megalakulásának első évfordulóját. Támogatóik; színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek felajánlásaiból online jótékonysági aukciót rendeznek december 12-én, vasárnap. Az érdeklődők a licitálással nem ...
Törőcsik Mari, a magyarok egyik kedvenc színésznője, a Nemzet Színésze, a kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas színművész ma ünnepelné 86. születésnapját. Összeállításunkban megemlékezünk róla, és olyan érdekességeket is felsorakoztatunk vele kapcsolatban, amit kevesen tudnak!
„Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom” – ezzel a címmel látható kiállítás november 22-étől, mely a színésznőnek a Nemzeti Színháznál eltöltött negyven évéről emlékezik meg.
A Kossuth-díjas színész Törőcsik Mari halála után kapta meg a rangos kitüntetést. Elmondása szerint a cím mellé járó honorárium nélkül anyagi problémákkal küzdene.
A ceremónia tavaly a járvány miatt elmaradt, így az akkori díjakat is most adták át.
A hatodik csillagot egy igazi sportember, az 1988-as szöuli ötkarikás játékokon olimpiai aranyat szerzett birkózó, Sike András kapta.
A ma éppen száz esztendeje született korszakalkotó filmrendezőre, Jancsó Miklósra emlékezünk. Sziszifuszi vállalkozás volna egész életútját bemutatni, emellett jó pár oldal is kevés lenne hozzá, ezért megpróbáltuk a rá jellemző vonásokat, személyeket és mozzanatokat hívószavak köré ...
Legtöbben énekesnőként ismerhetik Kovács Katit, azonban többször színészként is dolgozott karrierje során.
Sok év után talált újra egymásra Kovács Kati és Törőcsik Mari egy forgatás kapcsán. Az énekesnő színésznőként is sokszor kipróbálta magát, forgatott Törőcsik Marival is.
Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Hosszú perceken át tartó, mindent átható csenddel tisztelegtek a Nemzeti Színház nézőterén állók szeptember 21-én, a Törőcsik Mari emlékére megrendezett nagyszabású „Senkié és mindenkié” gála után a nemzet egyik legnagyobb színésze előtt.
„Még egy darabban játszom, aztán visszavonulok. Ez Tamási Áron Vitéz lélek című darabja, amiben még megtartottam a szerepemet.”
Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Közel egy év csúszással szeptember 17. és október 9. között rendezik meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, melyen 13 ország 20 előadása mutatkozik be. Mutatunk néhányat, amire mindenképpen érdemes jegyet váltani.
Ma kezdődik a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színházban; az október 9-ig tartó rendezvényen tizenkilenc produkció látható tizenkét országból. MTI A MITEM-en olyan nemzetközi hírű alkotók rendezései láthatók, mint Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Alekszandar ...
Alkalmi bélyeg jelent meg Pilinszky János születésének évfordulója alkalmából.
Szeptember 21-én, a MITEM keretén belül pályatársak idézik meg a nemrég elhunyt, háromszoros Kossuth-díjas Törőcsik Mari alakját a Nemzeti Színház nagyszínpadán, Bérczes László rendezésében.
Jancsó Miklós születésének 100. évfordulójára emlékezve a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatósága befejezi a filmrendező 1990 előtti magyar filmjeinek digitális ... The post Törőcsik Mari, Jancsó Miklós és Jankovics Marcell előtt tiszteleg az idei Budapesti Klasszikus Film Maraton ...
A Szegénylegények digitálisan felújított változata szeptember 22-én a Szent István téren szabadtéri óriásvásznon lesz megtekinthető.
Kovács Kati énekesnő, Biros Péter, Madaras Norbert, Pócsik Dénes és Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázók, Törőcsik Mari a Nemzeti Színésze, dr. Ringelhann György gyermekorvos, sportember, Eger első szabadon választott polgármestere után Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas ...
A Törőcsik Mari Moszkvában című dokumentumfilmet is bemutatják az idei A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó keretén belül.
A színésznő és a vietnámi Son viszonya nem éppen volt felhőtlen.
Még több cikk