0 °C, Budapest
0 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
11°
Péntek
18°
2021.12.07. kedd, Ambrus

Törőcsik Mari

A Freeszfe Egyesület januárban fogja ünnepelni megalakulásának első évfordulóját. Támogatóik; színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek felajánlásaiból online jótékonysági aukciót rendeznek december 12-én, vasárnap. Az érdeklődők a licitálással nem ...
Törőcsik Mari, a magyarok egyik kedvenc színésznője, a Nemzet Színésze, a kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas színművész ma ünnepelné 86. születésnapját. Összeállításunkban megemlékezünk róla, és olyan érdekességeket is felsorakoztatunk vele kapcsolatban, amit kevesen tudnak!
„Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom” – ezzel a címmel látható kiállítás november 22-étől, mely a színésznőnek a Nemzeti Színháznál eltöltött negyven évéről emlékezik meg.
A Kossuth-díjas színész Törőcsik Mari halála után kapta meg a rangos kitüntetést. Elmondása szerint a cím mellé járó honorárium nélkül anyagi problémákkal küzdene.
A ceremónia tavaly a járvány miatt elmaradt, így az akkori díjakat is most adták át.
A hatodik csillagot egy igazi sportember, az 1988-as szöuli ötkarikás játékokon olimpiai aranyat szerzett birkózó, Sike András kapta.
A ma éppen száz esztendeje született korszakalkotó filmrendezőre, Jancsó Miklósra emlékezünk. Sziszifuszi vállalkozás volna egész életútját bemutatni, emellett jó pár oldal is kevés lenne hozzá, ezért megpróbáltuk a rá jellemző vonásokat, személyeket és mozzanatokat hívószavak köré ...
Legtöbben énekesnőként ismerhetik Kovács Katit, azonban többször színészként is dolgozott karrierje során.
Sok év után talált újra egymásra Kovács Kati és Törőcsik Mari egy forgatás kapcsán. Az énekesnő színésznőként is sokszor kipróbálta magát, forgatott Törőcsik Marival is.
Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Hosszú perceken át tartó, mindent átható csenddel tisztelegtek a Nemzeti Színház nézőterén állók szeptember 21-én, a Törőcsik Mari emlékére megrendezett nagyszabású „Senkié és mindenkié” gála után a nemzet egyik legnagyobb színésze előtt.
„Még egy darabban játszom, aztán visszavonulok. Ez Tamási Áron Vitéz lélek című darabja, amiben még megtartottam a szerepemet.”
Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját Mészáros Márta filmrendező, akit ez alkalomból pályatársai, barátai, tisztelői köszöntenek a Fidelióban.
Közel egy év csúszással szeptember 17. és október 9. között rendezik meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, melyen 13 ország 20 előadása mutatkozik be. Mutatunk néhányat, amire mindenképpen érdemes jegyet váltani.
Ma kezdődik a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a Nemzeti Színházban; az október 9-ig tartó rendezvényen tizenkilenc produkció látható tizenkét országból. MTI A MITEM-en olyan nemzetközi hírű alkotók rendezései láthatók, mint Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Alekszandar ...
Alkalmi bélyeg jelent meg Pilinszky János születésének évfordulója alkalmából.
Szeptember 21-én, a MITEM keretén belül pályatársak idézik meg a nemrég elhunyt, háromszoros Kossuth-díjas Törőcsik Mari alakját a Nemzeti Színház nagyszínpadán, Bérczes László rendezésében.
Jancsó Miklós születésének 100. évfordulójára emlékezve a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatósága befejezi a filmrendező 1990 előtti magyar filmjeinek digitális ... The post Törőcsik Mari, Jancsó Miklós és Jankovics Marcell előtt tiszteleg az idei Budapesti Klasszikus Film Maraton ...
A Szegénylegények digitálisan felújított változata szeptember 22-én a Szent István téren szabadtéri óriásvásznon lesz megtekinthető.
Kovács Kati énekesnő, Biros Péter, Madaras Norbert, Pócsik Dénes és Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázók, Törőcsik Mari a Nemzeti Színésze, dr. Ringelhann György gyermekorvos, sportember, Eger első szabadon választott polgármestere után Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas ...
A Törőcsik Mari Moszkvában című dokumentumfilmet is bemutatják az idei A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó keretén belül.
A színésznő és a vietnámi Son viszonya nem éppen volt felhőtlen.
Immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Klasszikus Film Maraton. Idén többek között Törőcsik Marira emlékeznek a szervezők.
Mamahotel, megfelelési kényszer és a mások kritikájától való félelem – Kosztolányi Dezső 1924-es regénye, a Pacsirta, talán ma még aktuálisabb, mint megjelenésekor. A könyvből 1963-ban készült filmadaptáció, mintegy 60 évvel később pedig ismét filmvászonra kerül a mű Paczolay Béla ...
Idén négy helyszínen rendezik a 4. Budapesti Klasszikus Film Maratont szeptember 21-26. között.
Hatvan év után ismét filmvászonra kerül a Pacsirta, Döbrösi Laura játssza Lator Margit szerepét, amelyet annak idején Törőcsik Mari formált meg. The post Törőcsik Mari szerepét vette át Döbrösi Laura first appeared on nlc .
Mamahotel, megfelelési kényszer és a mások kritikájától való félelem – Kosztolányi Dezső 1924-es regénye, a Pacsirta, ma még aktuálisabb, mint megjelenésekor.
Egy színházi próbán elvesztette az egyensúlyát, és lezuhant egy dobogóról Bodrogi Gyula. The post Balesetet szenvedett Bodrogi Gyula, komoly sérülései lettek a 87 éves színésznek first appeared on nlc .
Még több cikk