15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

A gazdagok ilyesmikkel biztos nem töltenek időt

Az alábbi szokások szinte mindegyikére igaz, hogy a gazdagoknak nincs rá idejük.

A Quora honlap sokak számára a tudás tára, ahol tanulhatnak másoktól és jobban megérthetik a világot. Eredetileg ezen a honlapon szerepelt a kérdés, hogy Milyen közös, a 99%-tól eltérő jellemzői vannak a csúcson levő 1% időtöltéseinek?

Andrew Ferebee, a sikeres vállalkozó, eredményes tanácsadó és podcast készítő az alábbiakat válaszolta: Miután 400 emberrel készített interjút (90%-uk ahhoz a bizonyos 1%-hoz tartozik) és maga is hétszámjegyű vállalkozást épített fel, arra jött rá, hogy az imponáló teljesítményt nyújtó 1%-hoz tartozó személyiségek időtöltéseiben nincs annyi közös vonás, mint ahogy azt sokan gondolják. A legtöbbjük persze végez valamilyen mindfulness gyakorlatot, tornázik, jótékonykodik, de maguk a szokásaik nagyon is eltérőek.

Viszont…

Szinte az összes sikeres és gazdag emberről ugyanaz derül ki, ha azt nézzük, mivel nem töltik az idejüket. Alább bemutatunk hét ilyen dolgot (amik természetesen nem általánosan érvényesek: sok 1%-osnak is vannak rossz szokásaik. A sikereiket azonban nem a rossz szokások következtében érték el, hanem azok ellenére.)

1. Naponta legföljebb 1 órát ülnek a TV előtt.

Ferebee is imádja a Totál szívást meg a Narcost, de naponta 1 óránál hosszabb időt tölteni a TV előtt nemcsak időpocsékolás, hanem tiszta őrület is. Egy amerikai naponta átlag 5 órán keresztül néz TV-t. Ez 77 nap évente! Képzeljük el, mennyit tudnánk teljesíteni, ha visszakapnánk évi 77 napot?

Folyamatosan produkálni lehetetlen, és több mint elfogadható, ha egy hosszú nap után a TV előtt kapcsolódunk ki és lazítunk. De az ébren töltött órák közel egynegyedét a kanapéra huppanva tölteni azért, hogy mások sikereit nézhessük – ennél könnyelműbb dolgot nehéz elképzelni. Ferebee nem is ismer senkit, aki napi 5 óra TV-nézés mellett lett volna sikeres.

Aki arra törekszik, hogy sikeres legyen, közben a képernyőre tapadva pazarolja el a napjait, az tekintse át alaposan az időbeosztását.

2. Nem viszik túlzásba az ivást.

A sikeres emberek tudják, hogy kell bulizni. Tulajdonképpen az 1%-hoz tartozók esetében a legendás bulik a bármit-megvehetek-a-pénzemért életmódnak a természetes melléktermékeivé válnak (lásd Dan Bilzeriant).  Ferebee azonban nem ismer olyan sikeres embert, aki naponta vagy akár hetente az asztal alá inná magát.

Az ő sikeres ismerősei időről időre bedobnak egy sorozat tequilát, és a táncparketten vadulnak. Ez azonban az életmódjukban a kivétel, nem a szabály.

3. Nem költik a pénzüket értékteremtés helyett fogyasztásra.

A sikeres emberek arra költenek, ami jobbá teszi őket: a vállalkozásukra, a saját fejlődésükre és a passzióikra. A sikertelenek kényszeresen vásárolnak olyan árukat, dolgokat, amikre nincs szükségük. Pénzt dobnak ki, és a Walmart-nál vett vacakokkal és semmire se jó kütyükkel lesz tele a házuk.

A sikeres emberek tudatosan költekeznek, a jövedelmük legnagyobb részét az értékteremtést elősegítő dolgokra fordítják.

4. Nem eszik túl magukat és nem esznek feldolgozott készételeket.

A táplálkozásunk alapozza meg a fellépésünket az üzleti és a magánéletben. Az otthon, friss alapanyagokból készült ételek fogyasztásával jobb lesz a közérzeted, energikusabb és fiatalosabb lesz a külsőd. Aki folyamatosan feldolgozott vagy készételekkel tömi a fejét, az sem azt nem várhatja el, hogy optimális szintén működjön az agya, sem azt, hogy úgy alakuljon az élete, ahogy szeretné. Az egészségtelen étkezés a legkülönbözőbb problémák gyökere, ilyen pl. a magabiztosság hiánya, a depresszió és krónikus betegségek is.

Ferebee sikeres ismerősei törődnek a testükkel és különösen odafigyelnek a táplálkozásukra.

5. A saját hibáikért nem okolnak másokat.

Sikeres ember nem tesz ilyet. A sikertelen emberek viszont nem irányítják tudatosan a saját életüket, és elvétve vállalják a felelősséget a sikertelenségükért. Aki az 1%-hoz akar tartozni, az fejezze be a lamentálást azon, hogy akar neki keresztbe tenni Donald Trump, az amerikai kormány, a szülei, a főnöke és egyáltalán az egész világ. Ehelyett koncentráljon arra, hogyan lehet eredményt elérni a külső körülmények ellenére. Vannak olyanok, akik rosszabb helyzetből indultak, és képesek voltak egy hihetetlen élet felépítésére.

Aki vállalja a felelősséget az életéért, az elég erős ahhoz, hogy elérje, amit akar.

6. Nem pletykálnak és nem pazarolják az időt arra, hogy másokról beszéljenek.

Ferebee nem ismer egyetlen sikeres embert sem, aki hajlandó lett volna arra pazarolni a drága idejét és a szellemi energiáit, hogy pletykáljon másokról. Az persze előfordul, hogy szóba kerül valakinek a tévedése – ez példa vagy a helyzet okozta frusztráció kifejeződése lehet. De egyetlen sikeres ember se kezdi a munkatársainak, hogy „Te jó ég! Láttad tegnap, mi volt Sally-n? Hallottad, hogy Jake csalja a menyasszonyát?”

Ilyen egyszerűen nincs. Van neked elég saját gondod. Ne másokkal foglalkozz, hanem a saját dolgaiddal.

7. Nem érdekli őket mások véleménye.

Akár az 1%-hoz tartoznak, akár nem, a világ legsikeresebb embereit (a maguk részéről) nem érdekli mások véleménye. A mentoraiktól természetesen elfogadnak tanácsot. De nem hagyják, hogy a családjuk, a barátaik vagy a társadalom beleszóljon abba, mit tesznek az életükkel vagy mi teszi őket boldoggá. A saját kottájuk szerint haladnak – és elérik, hogy rendkívüli dolog részesei lehetnek: a való életé.

Forrás: inc.com

Ha ezek nem, akkor mi érdekli a gazdagokat? Burzsujkodjunk témánkban erre is találsz példákat, csak görgess lejjebb!
Tárgy
Élmény
Tárgy
Élmény
Tárgy
Élmény
Tárgy
Élmény
További anyagok