7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
Péntek
20°
2024.04.23. kedd, Béla
filter.hu filter.hu

Most az egyszer az oroszok emailjei szivárogtak ki

A WikiLeaks megkímélte az orosz oligarchákat és a Kreml apparátcsikjait a kiszivárogtatástól, de ennek vége: egy új honlapon nagy adag dokumentum szivárgott ki.
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT IS! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

Ráborult az asztal az orosz oligarchákra és a Kreml apparátcsikjaira, amikor egy új kiszivárogtató honlap meghekkelt emailek százezreit és több gigabájt dokumentumot hozott nyilvánosságra. A honlapot úgy kell elképzelni, mint a WikiLeaks-et, de az orosz titkokat megőrző Julian Assange nélkül.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

A Distributed Denial of Secrets (kb. terjesztett titoktagadás, DDoS) nonprofit honlapot nemrég alapították az átláthatóságért küzdő aktivisták. Emma Best társalapító szerint a kiszivárogtatott dokumentumokban különböző archívumok meghekkelt anyagai találhatók, amelyeket eddig a legjobb esetben nehéz volt megtalálni, vagy akár teljesen el is tűntek a hálóról. A nemzetbiztonsággal foglalkozó és az átláthatóságért küzdő újságíró azt mondta:

- Politikusok, újságírók, bankárok, oligarcha és vallásos körökben forgó személyek, nacionalisták, szeparatisták, Ukrajnában működő terroristák anyagai, emailek, skype- és facebook-üzenetek százezerszámra és sok-sok dokumentum.

A DDoS célja egy „központi raktár” létrehozása az újságírók és a kutatók számára, amelyben egy helyen és egyre rendszeresebben jelenik meg több terabájt meghekkelt és kiszivárogtatott dokumentum. A kiszivárogtatás kutatói egyfajta könyvtárként vagy múzeumként használhatják a honlapot, olvashatják benne pl. az Észak-Korea által 2014-ben a Sonytól ellopott anyagokat vagy akár az Azerbajdzsán Különleges Államvédelmi Szolgálat kiszivárogtatott dokumentumait.

Az Oroszország-szekcióban az orosz Belügyminisztérium dokumentumai lelhetők fel, amelyek egy része az orosz csapatok ukrajnai bevetését részletezi, miközben a Kreml nyilvánosan tagadta, hogy katonái lennének Ukrajnában. Ezek egy része már 2014-ben nyilvánosságra került, kb. a fele azonban nem. 2016-ban kiderült, hogy a WikiLeaks nem hajlandó kiszivárogtatni ezeket a dokumentumokat. Julian Assange ebben az időben az amerikai demokrata párt anyagaira összpontosított, amelyeket a Kreml hackerei továbbítottak neki.

– A WikiLeaks az orosz anyagokat csak elrendezi és újra közli – jelentette ki Nicholas Weaver, a Berkeley Egyetem Nemzetközi Számítógéptudományi Intézetének kutatója. Pedig volna mit kiszivárogtatni: az olyan hackercsoportok, mint pl. a Shaltai Boltai (=Humpty Dumpty, tojás-emberke), az Ukrainian Cyber Alliance (= Ukrán Kíberszövetség), vagy a CyberHunta (kb. Kíbervadászat) már évek óta rántják le a leplet az orosz titkokról. Igaz, nehéz ezeket honlapokat megtalálni, különösen annak, aki nem olvas oroszul.

2018-ban egy újságíró Besttel együtt talált meg egy Shaltai Boltai kiszivárogtatást – így került be Best az orosz anyagokat hekkelő aktivisták világába. – Nemrég, a DDoS indulása után beszéltem pár hackerrel – mesélte Best -, és általuk összeköttetésbe kerültem archívumokkal. Pár gigabájt, ilyesmi. Kicsit beleástam, körbekérdeztem, és sikerült még sokkal többet megpiszkálni.

Szájról szájra terjedt, hogy Best orosz hackereket gyűjt, és megnyíltak a gátak. Már tavaly december végén készen állt publikálásra az anyag, amikor „az éjszaka közepén újabbak jöttek”: egy kiszivárogtatásra váró orosz anyag-gyűjteménnyel rendelkező szervezet megnyitotta Bestnek és a kollégáinak az archívumát.

Forrás