12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

A NASA egy kisbolygóba való becsapódást és eltérítési kísérletet tervez

Az emberiség siralmasan felkészületlen egy kisbolygó becsapódására, az űrügynökségek azonban egy olyan technológia tesztelését tervezik, amely egy nap még megmenthet minket (még ha ez most elég vadul hangzik is).
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT IS! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

A Hera és a DART keltette krátert tanulmányozó két CubeSat műhold grafikus ábrázolása

A NASA DART (=kettős kisbolygó eltérítési kísérlet) szonda fellövési terve szerint 2022 októberében a szonda beleütközik egy kisbolygóba és eltéríti a pályájáról. A cél egy kettős kisbolygó, a Didymos. A név görögül ikreket jelent. A Didymos átmérője kb. 800m, a körülötte keringő Didymoon hold átmérője kb. 160m. A DART a Didymoonba fog beleütközni, és – úgy tervezik – észlelhető mértékben eltéríti a pályájáról. A NASA jóváhagyta az ütemezést: a 2021-es fellövéshez most kezdődik a tervezés utolsó szakasza, utána az összeszerelés következik. Ha minden jól megy, az 500kg-os szonda 6km/sec sebességgel ütközik majd a Didymoonba, amitől a holdacska keringési ideje 0,4mm/sec-cel változik meg. Ez csekélynek hangzik, de lényeges következményekkel járhat. A becslések szerint a holdacska pályája kb. 10 perccel fog módosulni.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

A DART eredetileg az ambiciózus AIDA (=kisbolygó becsapódás és eltérítési kísérlet) nemzetközi együttműködés része volt, a két űrszonda egyike. A másik űrszonda, az AIM tanulmányozta volna a Didymost, mérte volna a becsapódást, és elemezte volna az ütközés következményeit. Az Európai Űrügynökség, az ESA azonban törölte az AIM-et egy kapcsolódó űrkutatási projekt költségtúllépése miatt.

Az AIM helyét a Hera vette át. A Hera majdnem ugyanezeket a megfigyeléseket végzi el, de a dolgok mostani állása szerint a DART után érkezik majd, így a becsapódás utáni történéseket tudja mérni, a becsapódás előtti és alatti megfigyeléseket pedig földi teleszkópokkkal végzik el.

A HERA nem egyedül utazik: két CubeSat kíséri. Ezek a nanoműholdak kisebbek egy doboz nyomtatópapírnál. Az értékelő testület jóváhagyta, hogy a kisbolygók felszínét tanulmányozó CubeSat neve APEX (=kisbolygó alakulását vizsgáló), a gravitációs mezőt és a belső szerkezetet vizsgáló CubeSat neve pedig Juventas legyen. Az utóbbi le is fog szállni a Didymoonon.

- Viszonylag új gondolat a CubeSat használata távolabb az űrben, de amikor tavaly novemberben a NASA InSight űrszondája leszállt a Marson, pontosan két CubeSaton keresztül lehetett vele kommunikálni. Visszasugározták a Földre az űrszonda rádiójeleit és fotókat a Vörös Bolygóról – írta a közleményében Paolo Martino, a Hera vezető tervezőmérnöke.

A DART is visz majd a hátán egy CubeSatot, így elemezhető lesz a becsapódás azonnali hatása. Ez a CubeSatot Licianak hívják, és az Olasz Űrügynökség fejleszti.

Forrás: iflscience.com

Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
További anyagok