15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Miért olyan szabályosak a Stonehenge méretei?

Matematikai elemzéssel derítették ki, hogy a Folktoni hengerekként ismert három titokzatos, több ezer éves kőhenger valószínűleg az őskori kőépítmények mérőeszköze volt.
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

A British Journal for the History of Mathematics (Brit Matematikatörténeti Folyóirat) lapban közölt tanulmányban a University College London és a Manchester University kutatói azt állítják, hogy a kőhengerek segítségével a prehisztorikus korban pontosan lehetett méretezni a kőköröket és más vallásos vagy kulturális jelentőségű építményeket, pl. a Stonehenge-et is. - Közvetlen kapcsolatot látunk a Stonehenge kialakítása és a Folktoni, illetve Lavanti hengerekként ismert műtárgyak között. Ezek a mészkő-hengerek egy-egy alapvetően fontos mértékegységet képviselnek. Ezek segítségével lehetett elérni, hogy az építmény-együttesek méretei pontosak és reprodukálhatóak legyenek – írják a szerzők.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk!

A helyben kitermelt mészkőből formált, geometrikus mintákkal díszített, „szép, ám rejtélyes” Folktoni hengereket 1889-ben találták Észak-Angliában egy gyermeksírban. Radiokarbonos kormeghatározásuk még nem történt meg, de valószínűleg Kr.e.kb.3000 évesek.

A kutatók szerint a henger köré tekerhették a méretezésre szolgáló kötelet, hogy állandó maradjon a hossza, ne változzon a légnedvességtől és más időjárási körülményektől függően. A henger díszítményei „forgatási utasításokat jelenthettek”. A legnagyobb hengerek kerülete közel 3m (10 láb). A hengerek mérete és a forgatások száma is „harmonikus haladványba rendezhető”, ezek a variációk többféle méret-meghatározásra és építési módra nyújthattak lehetőséget.

A Folktoni hengerek a British Museum-ban

Ezeket a méreteket valószínűleg tudatosan alakították ki, így lettek hosszmértékegységek a kőhengerek – olvasható a tanulmányban.

Ilyen vagy hasonló kőhengereket használhattak a Stonehenge méretezésénél. A kutatók szerint a hengerek céljának a megértésével sejthetjük meg azt is, hogyan létesülhettek ezek a hatalmas kőépítmények. Keveset tudunk például arról, hogyan és miért építették a Stonehenge-t. Több fázisban, több századon keresztül épült az őskorban, és talán a napfordulók ünnepléséhez kapcsolódott.

Mindemellett a kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a Folktoni hengereket egy gyermek sírjában találták, lehet közük a gyermekekhez, a növekedéshez, esetleg az emberi életciklushoz – mindezek az elméletek és titkok még feltáratlanok.

Forrás: iflscience.com

Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok