12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Az eljegyzési gyűrű és annak fontossága

Melyik nő ne vágyna arra, hogy a párja valami kifejezetten kreatív módon kérje meg a kezét a valaha látott legszebb eljegyzési gyűrűvel? Valószínűleg titokban mindenki erről álmodik. Segítünk, hogy megvalósuljon az álom.

Az eljegyzési gyűrű minden nő szívében előkelő helyet foglal el. Hiszen ez az az ékszer, ami kifejezi, hogy immár a szeretett férfihoz tartozik. Természetesen nem mindegy a leánykérés módja sem, hiszen nem célszerű elsietni, hogy csak úgy kapkodva kelljen feltenni a meghatározó kérdést. Persze elhúzni sem szabad a végtelenségig, mert a végén a hölgy azt gondolhatja, hogy mégsem olyan komoly a kapcsolat, mint amilyennek ő tartja. Keressük meg az arany középutat!

Mi a különbség az eljegyzési gyűrű és jegygyűrű között?

Fontos az elején tisztázni, hogy az eljegyzési gyűrű és a jegygyűrű, alapjában véve nem ugyanaz. Az eljegyzési gyűrű egy olyan ékszer, ami általában fehéraranyból készült, kövekkel, gyémánttal van díszítve és a leánykérés elengedhetetlen eszköze. Annak megtörténte után a menyasszony bal kezének gyűrűsujjára kell felhúzni. Ez a gyűrű készülhet fehér, sárga, illetve rózsaaranyból egyaránt és a díszítési lehetőségeknek se szeri se száma. Mindezek kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a menyasszony ízlését, habitusát és azt, hogy milyen színeket és formákat részesít előnyben. Nagy divat már a színek ötvözése az eljegyzési gyűrűben, sőt a színes kövek is egyre nagyobb teret hódítanak.

Az alapvető anomália onnan ered, hogy gyakran a már kiválasztott karikagyűrűvel, alias jegygyűrűvel kéri meg a vőlegény a menyasszony kezét. Ennek is természetesen a bal kézen van a helye az esküvőig. Itthon úgy szokás, hogy az igenek kimondása után a karikagyűrű átkerül a jobb kéz gyűrűsujjára. A karikagyűrűt már általában a pár együtt választja ki, így a leánykérés meglepetése elmarad ebben az esetben.

Ha mégis egy köves gyűrűvel is megajándékoznánk a menyasszonyt, akkor azt már kísérőgyűrűnek hívják, mivel a karikagyűrűt kíséri. Helye szintén a bal kéz gyűrűsujja az esküvőig. Régen divat volt, hogy az esküvő után nem hordták az eljegyzési gyűrűt, ami lassan feledésbe veszett, azonban kár lenne érte. Így ebből lett a kísérőgyűrű, amit az esküvő után a karikagyűrű felett hordanak a menyasszonyok, hogy mintegy védelmezze a házasságot.

Az eljegyzési gyűrű viselése minden országban egyéni, de a legtöbb helyen úgy tartják, hogy ott viseljük, ahol a legkényelmesebb. Ez általában a bal kéz gyűrűsujja, mivel onnan fut egy véna egyenesen a szív felé. Mindezek ellenére a magyar hagyományok szerint olykor az összes gyűrű – a karikagyűrű és az eljegyzési gyűrű is – az esküvő alkalmával átkerül a menyasszony jobb kezének gyűrűsujjára. Vannak azonban olyan hagyományok is, miszerint a házasság alkalmával a karikagyűrű a jobb kézre kerül, de az eljegyzési gyűrű marad továbbra is a bal kézen.

Hogy ki melyik hagyományt követi és hol hordja a gyűrűit, az egyéni döntés. Hordjuk ott, ahol kényelmes viselni és ahol úgy érezzük, hogy a szerelmet képviselik. Ha szeretnénk minden gyűrűt, de még akár a menyasszonyi ékszereket is egy helyen kiválasztani, érdemes ellátogatni az Ékszerpalota ékszerszalonba, ahol profi csapat segít a választásban.

Az alábbi témában esküvővel kapcsolatos cikkeket gyűjtöttünk össze a számotokra.
Menyasszony, vőlegény
Körítés
Menyasszony, vőlegény
Körítés
Menyasszony, vőlegény
Körítés
Menyasszony, vőlegény
Körítés
További anyagok