15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

A meggy és annak jótékony hatásai az emberi szervezetre

A meggy egy remek mókát ígérő gyümölcs, ami nagyon finom, savanykás ízével igazán üdítő tud lenni a nyár melegében, de asztalt formában az év bármely szakaszában fogyaszthatjuk.

Felhasználási területei roppant színesek, ami köszönhető könnyű hozzáférhetőségének és annak, hogy az íze nagyon sok mindenhez jól passzol. Például gyerekek gyakran használják fülbevalóként, ha párban sikerül elcsípni őket. Fogyaszthatjuk nyersen, befőttként, süteményekben, mártásban, levesként és még számtalan módon. Lédús, tápanyagokban gazdag húsa tele van vitaminokkal, így elmondhatjuk, hogy a meggy pozitív hatással van egészségünkre.

Mivel a cseresznyével rokon gyümölcs, így nem csoda, hogy angol nyelvterületen "sour cherry" a neve, ami magyarul annyit tesz, hogy savanyú cseresznye. A meggy alapvetően a Kárpát-medencében őshonos, már a honfoglaló magyarok is ismerték.  Ennek köszönhető, hogy nagyon sok település nevében is megjelenik a meggy szó, pl.: Zalameggyes, Meggytó. A XVIII. századra tehető, hogy a meggytermesztés tökéletesen alkalmazkodott az éghajlathoz, így létrejött a nemes fajták egy része.

Ha meggyet szeretnénk venni, akkor figyeljünk arra, hogy a szemek mérete és színe árulkodik a gyümölcs érettségéről, vitamin- és tápanyagtartalmáról. Az egész fekete és kisebb szemű egyedek már tökéletesen érettek, így azok tartalmazzák a legtöbb antioxidánst. Ezek nem csak távol tartják a baktériumokat, fertőzéseket, de vértisztító hatással is rendelkeznek - éppen ezért, a kiválasztásra, méregtelenítésre (májra és a vesékre) is jó hatással vannak. Relatíve magas káliumtartalma is előnyös, hiszen erre szükség van a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízháztartásának szabályozásához. A magnéziumot még meg sem említettük, de abban is bővelkedik, ami hozzájárul az idegrendszer kiegyensúlyozottságához, valamint a csontok és fogak állapotához a kalciumon kívül.

B- vitamin tekintetében talán az egyetlen gyümölcs, ami magában foglalja az összes lehetséges típusát. Felső légúti megbetegedések esetén is nyugodt szívvel fogyasszunk meggyet, mert lerövidíti a gyógyulási folyamatokat. Az A- vitamin tartalma is kiemelkedő, így nagyban hozzájárul az immunrendszer egészségéhez és annak hibátlan működéséhez. Azért is hasznos, mert a baktériumok sokkal kevésbé tudnak megélni savanyú, savas környezetben, így nem táptalaja a baciknak.

Az aszalt meggy szénhidráttartalma elég magas, mint számos aszalványé, de aránylag ritka az a típus, ami nem tartalmaz sem hozzáadott cukrot, sem kén-dioxidot és 100 százalékban magyar eredetű. Alapvetően az egyik legnépszerűbb aszalt gyümölcs, a szilva, a barack és a vörös áfonya mellett.