7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
Péntek
20°
2024.04.23. kedd, Béla
filter.hu filter.hu

Ha már unjátok a bébiételt – 11 étel, ami fogak nélkül is fogyasztható

Sok anyuka számára gondot okoz, hogy mit adjon enni a babának, amíg még nem nőttek ki a fogai. Néha ez egészen nagy babáknál is felmerül a kérdés hiszen könnyen előfordulhat, hogy az első fog csak 11-12 hónapos kor körül bukkan elő.

Elsőre meglehetősen korlátozottan tűnhet az az étlap, amelyen csak és kizárólag fog nélkül is fogyasztható ételek vannak. Sokan jobb híján a hamar unalmassá váló bébiételt, pudingot, vagy gyümölcsjoghurtot adnak a picinek. Pedig a változatos és egészséges táplálkozás ebben az időszakban is lehetséges. Igaz, ezeknek az ennivalóknak egy része nem feltétlenül közismert, esetleg nem is engedheti meg mindenki magának hazánkban. De kaphatók és kipróbálásra érdemesek!

Lazac: A halfélék 10 hónapos kortól fogyaszthatóak. Igaz, nagyon drága, de rendkívül egészséges és a baba keveset eszik, így néha érdemes elkészíteni. Megsütve rendkívül omlós, fogak nélkül is fogyasztható.

Tonhal: A tonhal konzerv megfizethető árban van, legalábbis a lazachoz képest mindenképpen. Szintén 10 hónapos kortól adható.

Csirke: Természetesen csak apró darabokra vágva fogyasztható. A fűszerezésnél elsősorban a zöldfűszerek ajánlottak, ha a pici gyerekről van szó.

Rák: Ugyanaz igaz rá, mint a lazacra. 10 hónapos kortól fogyasztható, drága, de egyszer- egyszer belekerülhet a bevásárlószatyorba egy babának való adag.

Kenyér: Ha levágjuk a héját, akkor a kicsi könnyen elboldogul vele.

Zabpehely: A zabpehely egy kis rizstejben, vagy akár vízben pár perc alatt puhára fő. Gyümölccsel, banánnal vagy (ha elveink engedik) egy kis cukorral tehető finommá, az édesítés nélkül „csak” egészséges étel.

Makaróni: Jó puhára főzve könnyen elmajszolható csemege. Általában minden baba imádja. Egy éves kor előtt a tojás nélküli változat való a kicsinek.

Bundás kenyér: Mivel tojás és tej van benne, csak egy éves kor után fogyasztható. Viszont ha levágjuk a kenyér héját és sütés és tojásba mártás előtt puhára áztattuk tejben, akkor könnyen fogyasztható.

Avokádó: A gyümölcs belseje rendkivőli krémes. Ha a baba nem eszi meg magában, akkor banánnal összeturmixolva érhetünk el sikert.

Paradicsom: Héj nélkül, kis szeletekre vágva könnyedén fogyasztható.

Tejberizs: Egy éves kor előtt rizstejjel szükséges készíteni, gyümölccsel édesíthető.