13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

A koleszterincsökkentés lehetséges módjai

Egyre több ember szembesül mostanában azzal, egy egyszerű vérkép megtekintése után, hogy emelkedett a koleszterinszintje.
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT IS! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

A koleszterinszint növekedését összefüggésbe hozzák a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának növekedésével. Ha a koleszterinszint emelkedett, azt jelenti, hogy a vérben a jó koleszterinek, azaz HDL koleszterin mellett megtalálható úgynvezett rossz koleszterin (az alcsony sűrűségű LDL, azaz a lipoprotein) is, melyből ha túl sok van, akkor lerakódik a felesleg az erek falán. Leszűkíti a vér útját, ezáltal csökken a véráramlás, nagyobb a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélye.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

Mi okozhatja a koleszterinszint növekedését?

Ha nem tudunk olyan betegségről, amely befolyásolná a koleszterinszint növekedését, akkor elsősorban a helytelen életmód, és táplálkozás okozhatja az emelkedett LDL szintet.

Táplálkozás során a túlnyomóan állati eredetű ételek és a sok telített zsíradék bevitele okozhat koleszterinszint emelkedést. Azonban egyéb tényezők is hozzájárulhatnak a magas érték kialakulásához, mint például a túlsúly, a dohányzás, mozgásszegény életmód, a különböző szerzett betegségek (időskori cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés, stb). Emellett lehet genetikailag öröklött betegség is a magas koleszterinszint.

Hogyan csökkenthetjük a koleszterinszintet gyógyszer nélkül?

Kerüljük a telített zsírsavakban gazdag ételeket, rendszeresen mozogjunk, a káros szenvedélyekkel is hagyjunk fel az ügy érdekében. Az egészségünk megtartása miatt nagyon fontos, hogy betartsuk ezeket az ajánlásokat, mert mi magunk tehetjük a legtöbbet azért, hogy egészségesek legyünk. Van az a helyzet sajnos, amikor az orvos már elrendeli a gyógyszer szedését a koleszterincsökkentés érdekében, de ekkor is meg kell tartanunk az előzőleg megtervezett életmódváltásunkat.

Megfelelő étkezéssel tehetjük a legöbbet a koleszterinszint csökkentés érdekében

Kerüljük a fehérlisztes élelmiszereket, és válasszuk helyette a teljeskiörlésű alternatívákat. Fogyasszunk sokkal több zöldséget és gyümölcsöt. A különféle magvak, mint például a dió, mandula és a mogyoró csökkentik az LDL szintet és a szívre is jótékony hatással bírnak. Mérsékeljük a telített zsírok, (mint például a tejtermékek) és transzzsírok bevitelét (ilyenek például a margarin). Az Omega3 zsírsavak fogyasztása viszont kifejezetten ajánlott.

A rendszeres testmozgással is sokat tehetünk a koleszterintszint csökkentéséért

Túlsúlyosaknál gyakoribb a magas koleszterinszint, sokan az étrendjük megváltoztatása mellett a testedzéseket is beiktatnak az életükbe. Legtöbben csak a túlsúlyuk miatt kezdenek el sportolni, pedig mindenkinek ajánlott a rendszeres sportolás. Futással, úszással, vagy akár hosszabb, intenzív sétákkal is sokat tehetünk egészségünkért. Mindig törekedjünk a rendszerességre.