12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Miért éhesek mindig bizonyos kutyák?

A tudomány megmagyarázza - és ez az emberekre nézve is fontos lehet...

A kutyák szeretnek enni, a Labrador retriever különösen. A tudósok a Labradornak egy olyan génvariánsát találták, ami magyarázatot adhat arra, miért enne mindig ez a kutya. A cikk a Cell Metabolism folyóiratban jelent meg 2016-ban.

Nem nagyon szoktunk beszélni a kutyák elhízásáról, pedig az biztosan sok állatot érint. Amerikában és általában a gazdag országokban a kutyák 34-59%-a túlsúlyos. A kövér kutya aranyos, igen, de komoly egészségügyi problémákkal néz szembe: szívbetegséggel, ízületi deformációkkal, cukorbetegséggel, sőt rövidebb élettartammal.

A TUDOMÁNY MEGMAGYARÁZZA, MIÉRT ÉHES MINDIG A KUTYÁD

A fekete Labrador, a csoki Labi és a Golden retriever hajlamosabb az elhízásra, valószínűleg azért, mert – sokunkhoz hasonlóan – nagyon érdekli őket a kaja. A gazdájuk hamar megtanulja, hogy egy finom falattal lehet rávenni a kutyát az engedelmességre, de ne felejtsük el, hogy egy finom falatból könnyen lesz sok finom falat.

A háziasított kutya, a canis familiaris, sok variációval rendelkező faj: ide tartozik a Dán dog is, meg a Chihuahua is, ám a vérvonaluk és a génjeik is egészen mások. Ez az, amiért a kutya tanulmányozása sok előnyt rejt a genetikusok számára.

Közel 400 kifejlett Labradort vizsgáltak: 310-et a UK Kennel Club tagjaiként e-mail-ben hívtak meg a kutatásba, 80-an pedig egy segítő kutya tenyészetből jöttek. Mindegyik kutya egészséges volt, de voltak köztük kövérek. A kutatók lemérték a súlyukat, majd nyálmintából meghatározták a DNS-szekvenciáikat, a gazdák pedig kérdőívet töltöttek ki a kutyájuk étkezési szokásairól. A Labradoroknak sok közös génjük van egymással és más kutyafajtákkal, de csak rájuk jellemző a pro-opiomelanocortin (POMC) génből 14 bázispár deléciója.

Ismeretes, hogy ez a POMC variáns összefüggésbe hozható az étvágy és a jóllakottság érzésével

A POMC variánsnak egyes kutyák génszekvenciájában egy, másokban két példánya volt vagy egy sem. Annál kövérebbek és az étkezés iránt motiváltabbak voltak a kutyák, minél több génvariáns-példányt mutattak ki náluk. Legalább egy példányt hordoz a labradorok kb 23%-a.

A kutatók szerint ennek a jelentősége túlmutat a kutyaeledelen: „A POMC gén ismert variánsai az ember testsúlyával hozhatók összefüggésbe, és csekély számban ugyan, de vannak olyan kövér emberek, akiknek a POMC génjéből a labrador génvariációjából hiányzóhoz nagyon hasonlító rész hiányzik. Így ezeknek a kövér labradoroknak a további kutatása nemcsak a kutyánk, hanem az ember egészségét is segítheti” mondta Stephen O’Rahilly, a tanulmány társszerzője.

Forrás: http://mentalfloss.com/article/79446/science-explains-why-your-lab-always-hungry

Kutyázzunk tovább!
Görgess lejjebb friss hírekért, a Filter összeszedi neked a kutyákkal kapcsolatos érdekességeket.
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
További anyagok