14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

A tealevelek hatása a rákos sejtekre - meghökkentő felfedezés

A tealevelek nanorészecskéi képesek gátolni a tüdőrákos sejtek növekedését, sőt el is pusztítják azokat

Nemrég jöttek rá indiai kutatók és a walesi Swansea Egyetem munkatársai, hogy a tealevelek nanorészecskéi képesek gátolni a tüdőrákos sejtek növekedését, sőt el is pusztítják azokat.

Épp úgy, mint sok más nagyon fontos fölfedezést, ezt is a véletlen szülte 

A felfedezés mélyén a kvantumpontoknak nevezett, furcsa - de csodálatos -, az emberi haj 4000-ed részének megfelelő vastagságú nanorészecskék rejtőznek. Olyan elképzelhetetlenül kicsinyek, hogy képesek voltak behatolni a rákos sejtek nanopórusaiba, és sejtméregként hatva elpusztítani azok 80%-át.

A nanorészecskéket egyre több területen hasznosítják, pl. kvantumpont-technológiával jobb a televíziók és a kijelzők színminősége, hatékonyabbak a napelemek. Előnyös a technológia tumorok képalkotó vizsgálatainál is. Azonban a kvantumpontok létrehozása kémiai úton bonyolult, drága, és még mérgező is lehet.

Ezért a kutatók - ahogy az ACS Applied Nano Materials folyóiratban ismertették - a nem mérgező nanorészecskék létrehozásának egyszerűbb módszerére törekedtek. Camellia sinensis vagyis tealevél-kivonatot és még két másik vegyi anyagot használtak. Amikor arra került a sor, hogy megnézzék, használható lesz-e az alkotásuk a rák biológiai képalkotó vizsgálatához, döbbenten vették észre, hogy a kvantumpontok elpusztítják a rákos sejteket.

„A kutatásunk újra bizonyította, hogy a tealevél-kivonat a kvantumpontok vegyi úton való létrehozásának egy nem mérgező alternatívája lehet” magyarázta Dr Sudhagar Pitchaimuthu, a kutatás vezetője. „Az igazi meglepetés azonban az volt, hogy a pontok aktívan gátolták a tüdőrákos sejtek növekedését. Erre nem számítottunk.”

Hangsúlyozni kell, hogy a teaivás nem véd meg a ráktól, és meg sem gyógyítja azt! 

Remélhetőleg már sejthető volt, hogy a dolog ennél sokkal-sokkal bonyolultabb. Dr Pitchaimuthu azt mondta a BBC News-nek, hogy talán két év múlva juthatnak el a humán tesztelésig, és ha minden jól megy, akkor működőképes kezelésre egy évtizeden belül lehet számítani.

De a kvantumpontok azért mégiscsak ígéretesek lehetnek a rákkutatásban és azon is túl.

„Fokozni kívánjuk ezt a tevékenységünket, remélhetőleg több közreműködő bevonásával. Tanulmányozni akarjuk, milyen szerepe lehet a tealevél-kivonatnak a rákos sejtek képalkotó vizsgálatában. A figyelmünk kiterjed a kvantumpontok és a rákos sejt kölcsönhatására is. Szeretnénk egy „kvantumpont-gyárat” létesíteni, hogy még mélyebben kutathassuk, mire is használhatók ezek a részecskék” - fejezte be Dr Pitchaimuthu.

Forrás: http://www.iflscience.com/, https://www.sciencedaily.com/, https://www.wired.com/, https://pubs.acs.org/, http://www.swansea.ac.uk/, http://www.bbc.com/

További érdekességek testünk működéséről - görgess lejjebb!
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok