11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Lehet, hogy az akupunktúra nem úgy működik, ahogy eddig gondoltuk?

A hagyományos kínai orvoslás hatékonysága régóta vita tárgya

A kínai orvoslás egyik jóindulatúbb eszköze az akupunktúra, amelyet a 17. századi Kínában babonának bélyegeztek, ámde Mao Ce-tung az ötvenes években politikai célokból feltámasztotta. Két évtizeddel később az amerikaiak gyógyítás kultúrájába beszivárogva - a mítosz újjászületett.

Ámde ahogy Jeneen Interlandi, neves kutató írja, a kutatási eredmények eléggé homályosak. Egy 2013-as, 3000 teszten alapuló tanulmány azt mutatta ki, hogy az akupunktúra nem hatékonyabb, mint a placebók.

„A vizsgálatok nem találtak lényeges különbséget az akupunktúra és a placebo terápiák széles skálája között. Akár behatol a tű a bőrbe, akár nem, akár tűt használnak, akár fogpiszkálót, akár bizonyos testrészeket céloz meg az akupunktőr, akár véletlenszerűen szúr, a betegek ugyanolyan hányada, többé-kevésbé ugyanolyan mértékű fájdalomcsillapítást tapasztal meg. A fájdalomcsillapítás a leggyakoribb ok, amiért az akupunktúrát használják és ez a legjobban kutatott terület is.”

A placebo-hatás egy olyan jelenség, amely kihasználja az emberi pszichológia egy sajátos  jellemzőjét: ha azt gondoljuk, hogy gyógyulunk, akkor az agyunk olyan jótékony vegyi anyagokat bocsát ki többek között, mint a dopamin és mu-opioid aktivitás, amelyek valóban segítik a gyógyulást.

Az optimizmus igen hatékony gyógyszer

Akárcsak a pihenés. Voltak tehát nekem is "akupunktúrás" élményeim egy évtizeddel ezelőtt, amikor New Yorkban éltem? A város felfokozott pörgése eloszlott, amikor egy besötétített szobában fekve zenét hallgattam. Egy órát eltölteni ilyen körülmények között, meditációs állapotban, mindenképpen kedvező hatású.

Ez azt jelentené, hogy az akupunktúrának nincsenek pozitív jellemzői?  Annak ellenére, hogy tanulmányok kimutatták, hogy a tűk meridián pontokba, vagy csak véletlenszerű helyekre való szúrása nagyjából ugyanolyan hatást fejti ki, valójában, a tű nyomása az, ami arra késztette a kutatókat, hogy valami másnak, nevezetesen az adenozinnak a hatékonyságát vizsgálják meg.

Az adenozin-trifoszfát, (vagy közhasználatú rövidítésben az ATP) részeként ismert adenozin segíti a sejtek anyagcseréjét és stimulálja a fizikai aktivitást. Neuromodulátorként segít az elalvásban is.  És ahogy Interlandi írja, úgy tűnik, hogy segít a fájdalomcsillapításban is, legalábbis az egereknél végzett vizsgálatok ezt mutatják.

Az egereknek az adenozinhoz hasonló vegyületekkel való injekciózása ugyanazt a hatást váltotta ki, mint az akupunktúrás tűszúrás. Továbbá olyan vegyületek befecskendezése, amelyek lassították az adenozin távozását a szervezetből, fokozták az akupunktúra hatását, azáltal, hogy a környező szövetek hosszabb ideig kaptak adenozint.

A szervezet természetes opioid rendszerének kihasználásával az akupunktúrás tűk gyorsíthatják a gyógyulást azáltal, hogy az érintett terület adenozinhoz jut. Ez azért fontos, magyarázza Interlandi, mert egy új fájdalomcsillapító mechanizmust kínál az opioidfüggő krízis leküzdésére.

A kutatók nem mutatták ki, hogy az adenozin felszabadulás kizárólag az akupunktúrára lenne jellemző. Az akupunktúrás tűszúrás a környező szövetek adenozinnal való ellátását eredményezi, de erős csípés vagy nyomás, sőt másfajta fizikai behatás is kiválthatja ugyanezt.

Jóllehet ez nem hangzik jól a hagyományos kínai orvoslás híveinek, de az akupunktúra legalább egy olyan potenciális, új fájdalomcsillapító forráshoz vezetett, ami valóban igazolható.

Forrás: http://bigthink.com/

Bánj tudatosan a testeddel - olvass tovább, segítünk ebben!
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok