13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Megdöbbentő új eljárás a testrészek pótlására

A sérült katonanőnek a karján növesztenek új fület az orvosok

Működő erei és idegvégződései lesznek a fülnek, amelyet egy autóbalesetben elvesztett fül pótlására növesztenek.

Egy autóbaleset tragikus következményekkel járhat

Shamika Burrage, az amerikai hadsereg honvédje is így járt. Két évvel ezelőtt a katonanő az autóját vezette, amikor az egyik első kereke kidurrant, melynek következtében a jármű száz métert csúszott és többször átfordult. A katonanő fejsérülést és gerinctörést szenvedett, és elvesztette a bal fülét.

A sérülései végül meggyógyultak, de Burrage-nek fül nélkül kellett élnie. Egy ideig protézist használt, de a közelmúltban a William Beaumont Katonai Orvosi Központban (El Paso, Texas) orvosai egy új lehetséges megoldással álltak elő: új fület növesztenek számára és azt a régi helyére teszik.

A komplikáció aNNYI, hogy a fülét a karján  kell megnöveszteni

Ezt a speciális eljárást néhányszor már sikeresen elvégezték, de hadsereg orvosai most előszőr próbálkoznak ezzel. Az orvosok a beteg  bordáiból porcszövetet vesznek, fül formára alakítják, majd beültetik a porcszövetet a páciens alkarjába, a bőr alá. Ott a porcszövet funkcionális füllé nő, idegvégződésekkel és erekkel. Végül a fület leoperálják a karjáról, és a fejéhez illesztik. A hegeket a karjáról levett bőrrel takarják el.

A beavatkozás még nem fejeződött be, a katonanőnek még két műtéten kell átesnie, de miután a beavatkozás befejeződött, az új fül gyakorlatilag ugyanolyan lesz, mint a régi volt.

"Az a cél, hogy miután mindenen túl lesz, a páciens jól nézzen ki, a füle érzékeny legyen, és ha öt év múlva látja őt valaki, aki  nem ismeri, ne vegyen észre rajta semmit" - mondta a  Owen Johnson III sebész.

Ami a pácienst illeti, végre úgy érzi, kezd meggyógyulni. "Hosszú folyamat volt, de úgy érzem, újra magam vagyok" - mondta.

Forrás: https://www.popularmechanics.com

Meghökkentő? Olvass tovább, szolgálunk még érdekességekkel...
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok