12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Többet keres, aki nagyon ronda

Fogadjunk, hogy pont az ellenkezőjét gondoltad!
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT IS! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

A szép embereknek kétségtelenül könnyebb az életük: boldogabbak, egészségesebbek, több barátjuk van, és nagyon sokan azt hiszik: többet is keresnek.

Egy új kutatás azonban a talpáról a feje tetejére állította ezt az elméletet, mert az derült ki, hogy a „nagyon rondák” jövedelme a legnagyobb

Általában úgy gondolják: aki szép, az magabiztosabb, jobban feltalálja magát társaságban, a munkáltatók használhatóbbnak tartják, és ennek magasabb bér az eredménye. A Journal of Business and Psychology szaklapban nemrég megjelent tanulmány azonban cáfolja a „szépség-prémiumot”.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

Satoshi Kanazawa, a London School of Economics and Political Science tanára és Mary Still, a bostoni University of Massachusetts professzora 20 ezer fiatal amerikaival készített interjúsorozat adatait elemezték. 16 és 29 éves koruk között 4 ízben kérdezték a fiatalokat és mérték a fizikai vonzerejüket.

Kiderült, hogy a gyakorlatban nem olyan egyszerű a „rondaságot büntető bér” elmélete. Ha figyelembe vettek más szempontokat is, pl. az egészséget, az intelligenciát, akkor arra jutottak, hogy határozottan többet keresnek a lelkiismeretes, extrovertált és kevesebbet idegeskedő emberek.

Sőt: akiket „nagyon rondának” jelöltek, azok mind többet keresnek, mint a szimplán „rondák”, néhány esetben pedig a „nagyon rondák” jövedelme az „átlagosakénál” és a „vonzókénál” is nagyobb volt.

A Brit Pszichológiai Társaság online népszerűsítő folyóiratában, a BPS Digestben Alex Fradera felhívta a figyelmet, hogy a tapasztalatok iránti nyitottság – bár általában a magasabb bérhez kapcsolódik – ebben a tanulmányban meglepő módon az alacsonyabb jövedelemmel és a nagyobb vonzerővel korrelált.

A nagyon rondák sokkal kevésbé nyitottnak bizonyultak, és Fradera szerint éppen ez lehet a magasabb jövedelem magyarázata: beleássák magukat egy szűk szakterületbe, minden mást kizárnak. A magyarázatot alátámaszthatja, hogy a nyitottság fordítottan arányos a határozottsággal.

Still megjegyzi, hogy a korábbi kutatások nem tértek ki az igazán csúnya emberekre, nem képeztek külön „nagyon rondák” és „rondák” csoportokat, így nem tudták dokumentálni a nagyon rondák „csúnyaság-prémiumát”.

Forrás: http://www.iflscience.com/, http://uk.businessinsider.com/, https://www.facebook.com/Journal-of-Business-and-Psychology-405452449502285/, https://digest.bps.org.uk/

A legmeglepőbb munkalehetőségekért görgess lejjebb vagy kattints ide és állíts be követést!
Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
További anyagok