15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Tésztától is lehet fogyni

Kiderült, hogy nem kell feláldozni a tésztát, ha fogyni akarunk - sőt akkor sem, ha csak nem akarunk hízni.

A tészta finomlisztből készül ugyan, de alacsony a glikémiás indexe, ami megmutatja, milyen gyorsan emelkedik a vércukorszint evés után – olvasható a tekintélyes brit online orvosi folyóiratban, a BMJ Openben.

A szerzők 32 olyan korábbi kutatásból elemeztek adatokat, amelyek két csoport étrendjét hasonlították össze: az egyik csoport alacsony glikémiás indexű ételeket plusz tésztát, a másik magas glikémiás indexű ételeket, de tésztát nem evett. (Csak tésztaevést értékelő vizsgálat nem állt a kutatók rendelkezésére.)

A vizsgálatokban 2448 túlsúlyos/kövér étkezését kísérték figyelemmel 12, bizonyos esetekben 24 hónapon keresztül. Mérték a derékbőséget, a derék-csípő arányt és a testtömeg-indexet (BMI), vagyis a testsúly és a testmagasság közti arányt. Azt találták, hogy 0,63kg-mal többet fogytak azok az emberek, akik alacsony glikémiás indexű ételeket plusz tésztát kaptak. Ebben a csoportban a BMI index is csökkent egy kicsit, a többi mutató nem változott.

Külön elemeztek a kutatók 11 vizsgálatot, amelyekben mérték a tészta-adagok számát és súlyát. 0,7kg-mal többet fogytak, akik hetente átlagosan háromszor 7-8 dkg tésztát kaptak.

John Sievenpiper kutatásvezető, a Torontoi Egyetem táplálkozáskutatója szerint az egészséges, kiegyensúlyozott, jelen esetben az alacsony glikémiás indexű étrendben a tészta elősegítheti a fogyást, ha az a cél.

"Ritka, hogy egy finomított szénhidrát-termék, mint éppen a tészta a gyártási eljárás miatt alacsony glikémiás indexű: amikor a liszthez vizet adnak és az előállított tésztát szárítják, a benne levő keményítő nehezebben emészthetővé válik, lassabban szívódik fel, kevésbé és lassabban emeli a vércukor-szintet" – magyarázta.

– Nagyon sokan támadják a szénhidrátokat, különösen olyan alapvető élelmiszereket, mint a rizs, a kenyér vagy a tészta. Ezért tettük fel a kérdést: Valóban olyan káros a tészta, ahogy azt lapok, blogbejegyzések, valamint egyes, a médiában elérhető szakvélemények állítják? – kérdezte.

Sandra Arevalo, egy New York-i egyetemi kórház dietetikusa kritizálja a kutatást, mert nem tett különbséget a finomlisztből és a teljes kiőrlésű gabonából készült tészta között. – Jobb választás a teljes kiőrlésű, mert magas az emésztést támogató rosttartalma: hamarabb érezzük jóllakottnak magunkat tőle, vagyis fogyasztó és vércukorszint-szabályozó jótékony hatása van, és gyorsabb a káros anyagok kiürülése.

Az egészséges étrend minden étkezéskor negyed adag teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz

Finomított termékeket: fehér rizst, tésztát, kenyeret ugyanekkora adagban legföljebb hetenként kétszer-háromszor együnk. A carbonara vagy az Alfredo szósz, amit szívesen teszünk a tésztánkra, tejszínnel, vajjal, tejjel és más zsíros összetevőkkel készül. Ezek nagyon finomak, de ne felejtsük el, hogy rejtett kalóriákat és zsírt tartalmaznak – figyelmeztetett.

Forrás: https://www.channelnewsasia.com/, http://bmjopen.bmj.com/

Olvass tovább egészségtippekért!
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok