8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
Péntek
20°
2024.04.23. kedd, Béla
filter.hu filter.hu

A kamaszok és az alkohol az USA-ban

Azért az USA-ban sem adnak mindenre jó választ, megoldást. David J. Hanson szociológia professzor négy évtizede kutatja az alkoholfogyasztás kultúráját és nem elégedett a tapasztaltakkal.
Köztudott, hogy az Egyesült Államokban a fiatalok alkoholfogyasztása szigorúbb szabályozások alá esik, mint hazánkban, vagy általában Európában. A legfontosabb talán az, hogy 21 év alatti személyek nem vásárolhatnak és nem ihatnak szeszes italokat a tengeren túl.

De ez a mondat is rengeteg megkötéssel és kivétellel igaz csak, közelebbről nézve a dolgokat ennél sokkal zavarosabbnak tűnik az amerikai szabályozás, ami nemcsak jogi, hanem kulturális szempontból is figyelemreméltó lehet.

Nem csupán arról van szó, hogy az amerikai tinédzserek (nem meglepő módon) semmibe veszik a törvény betűjét. Egy friss kutatás szerint, a húsz év alattiaknak több mint a fele ivott már szeszes italt. De ennél is lényegesebb, hogy az USA egyes államainak törvénykezése között is rengeteg különbség van, sok helyen vannak „kiskapuk”, bizonyos helyzetben és alkalmakkor mégsem „bűn” az alkoholfogyasztás 21 év alatt. Ráadásul egy államon belül is vannak ellentmondások a szabályozásban.

Ezekre a kuszaságokra hívja fel a figyelmet, David J. Hanson, szociológia professzor, aki négy évtizede kutatja az alkoholfogyasztás kultúráját. Egy interjúban a szakembernek szegezték a kérdést, hogy mit gondol New York állam bizonyos törvényeiről. A kérdéses helyen egy 21 év alatti nem ihat alkoholt, ellenben a szülő megkínálhatja ilyen itallal gyerekét. Akkor mi a helyzet olyan esetben, ha a kamasz elfogadja az anyu, vagy apu által kínált whisky-t? A gyerek törvénysértő, de a szülő nem az?

„Nem tudom a választ”-mondja Hanson. „És azt hiszem, itt vannak a legalapvetőbb problémák. Normál intelligenciájú emberek vagyunk, és mégsem fogjuk fel, mit is mond a törvény.”

De nem csupán az átlagember zavarodhat bele a különböző jogi értelmezésekbe. Néha maguk a hivatalok is egymásnak ellentmondó állásponton vannak. Például a New York állambeli State Liquor Authority tájékoztató anyaga egyértelműen kijelenti, hogy 21 év alatt tilos bármilyen szeszes ital fogyasztása. Ellenben az állam hatályos szabályozása szerint kivételt képez, ha a szülő kínálja itallal a fiatalt. Bill Crowley, a State Liquor Authority szóvivője szerint ők a publikus helyeken – bárokban, kocsmákban – akarnak szabályozni, a „családi fészken” belül történteket nem szeretnék kontrollálni.

Ha valaki veszi fáradtságot és végigböngészi a tagállamok törvényeit, szembesülhet azzal, hogy rengeteg más kivétel is létezik. 26 államban kamaszkorúak is ihatnak alkoholt vallási szertartások alkalmával, 16 helyen pedig egészségügyi célokból „emelgethetik a poharat” (itt igazából az alkohol tartalmú gyógyszerek miatt jött létre a kivétel), bizonyos szakképzésben (pl.: szakács) részt vevők 11 államban ihatnak legálisan a 21 év betöltése előtt, 4 helyen pedig rendőrségi céllal engedélyezett a „piálás”. (Például a hatóságok így buktatnak le számukra „gyanús” kocsmákat.)

Hanson szerint a zavaros szabályok az amerikai társadalom zavaros attitűdjeit jelzik az alkohol irányába, igazából nem létezik társadalmi közmegegyezés a kérdésben. Egy 2015-ben készült kutatás szerint minden hetedik amerikai bűnnek tartja a szeszes italok fogyasztását, mások szerint pedig ez elengedhetetlen része barmiféle (széles értelemben vett) ünnepnek.

A neves szociológus felhívja a figyelmet a zűrzavar egy nagyon szomorú következményére is.

Ha nem egyértelműk a jogi szabályok, akkor nem egyértelmű az sem, hogy mikor hágjuk át őket. Hanson szerint, könnyen elképzelhető, hogy a nem egyértelmű jogi helyzet következményeként ítéltek már el embereket olyan bűncselekmények miatt, amit igazából el sem követtek.