14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
13°
Péntek
14°
2024.03.05. kedd, Adorján
filter.hu filter.hu

Csak a lényeg - választási összefoglaló, számokkal, hazai és külföldi reakciókkal

Ha unod, hogy nincs meg minden infó egy helyen, akkor ez kell Neked! Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, eredményeket, hazai és külföldi reakciókat. Mennyien mentek szavazni, mennyi szavazat érkezett a kormánypártra és mennyi az ellenzékiekre külön-külön és összesen? Mik a pártok vezetőinek és a külföldi politikusoknak, médiumoknak az első reakciói?

Sok más médiumhoz hasonlóan mi is végig nyomonkövettük a 2018-as parlamenti választásokat. Sőt, a legtöbb ezzel kapcsolatos hírt talán pont nálunk találhattátok meg, hisz egy külön témában gyűjtöttük számotokra naponta a cikkeket - a cikk végén beágyazva is megtaláljátok -, sok forrásból, hogy minél teljesebb képet kaphassatok.

Mivel számtalan anyag született rengeteg különböző oldalon, azok számára, akik egy helyen, röviden szeretnék megtalálni a lényeget, most itt összefoglaljuk, ami a hírekben megjelent a szavazásról és annak eredményeiről.

A választás egyértelműen a FIDESZ-KDNP sikerét hozta, ismét kétharmados többségbe kerültek a parlamentben. Várhatóan így néz ki majd a képviselői összetétel (a még nem teljesen végleges eredmények alapján):

  

Sok olyan szavazóhely volt, ahol nem ment minden zökkenőmentesen, ami finom megfogalmazása annak, amit vélhetően az itthon vagy épp külföldön sok órát sorban álló szavazók gondoltak a helyzetről. A hivatalos álláspont erről ez: Felelősnek tartja-e magát a választási iroda a tegnapi káoszért?

Közel teljes (98,96%) feldolgozottság mellett 69,5%-os részvételt mért az NVI a választásra jogosultak körében. Az NVI által közölt listás szavazatok számát tekintve ez összesen 5 293 807 választót jelent. Közülük 2 574 900 szavat érkezett a FIDESZ-KDNP-re (48,64%), míg 2 718 907 szavazat érkezett más pártra (51,36%). Utóbbiból a Jobbik 1 029 086 (19.44 %), MSZP-Párbeszéd 652 008 (12,4%,) LMP 365 890 (6.91%), DK 294 645 (5.57%), Momentum 150 065 (2.83%), MKKP 89 348 (1.69%), Együtt 33 824 (0.64%) szavazatot szerzett meg. 

Számát tekintve viszonylag kevés voks érkezett a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatára 25 660 (0.48%), de képviselőjük így is ott lesz a parlementben, Ritter Imre személyében.

A választási törvény értelmében a szavazatok a képviselői arányokat tekintve így oszlanak meg, összesítve: FIDESZ-KDNP 48,64% -> 66,83%, nem kormánypárti szavazatok 51,36% -> 33,16%. Erről az ellentmondásról (?) olvashatsz például az Euronews oldalán: Választási matek: hogy lesz a kevesebb mint félből kétharmad? , illetve Értelmetlen infografikák: Amikor 48=66

Ahogy a fenti grafikonon is látható, az egyéni mandátumokat tekintve tarolt a FIDESZ-KDNP, hiszen a 106 egyéni helyből 91-et szereztek meg, vagyis a 85,85%-át. Ez az arány elsöprő, nem szorul magyarázatra. Ha az egyéni arányokhoz viszonyítjuk a teljes mandátumarányokat, akkor a FIDESZ-KDNP 85,85%-ából lett 66,83% (a listás szavazatok hatására), míg a nem kormánypárti képviselői helyeket vizsgálva  14,15%-ból lett végül 33,16%. 

Nem teljesen meglepő eredmény, hogy a legszegényebb magyarok között több mint 80 százalékot szerzett a Fidesz. Valamint itt vannak a választás legnagyobb fideszes győzelmei.

Néhány furcsaság is kiderült még a választásokról, erről szól a Napi.hu cikke: Furcsaságok a választásoknál - meghökkentő történetek derültek ki

  • A teljes adatlista szombaton (04.14-én) lehet meg, mert folyamatosan érkeznek a Nemzeti Választási Irodába (NVI) a több mint 200 ezer átjelentkező borítékban lezárt szavazatai.  
  • Elsöprő többséggel nyer a Fidesz a határon túli szavazók között. 98,5%-os feldolgozottságnál 52521 a Fideszre érkezett.  Ez 94 százalékos arányt jelent, az összes többi párt mindössze 6 százaléknyi maradékon osztozik. 
  • Egy harmadik csoportot tesznek ki a levélszavazók, azaz azok a magyarok, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, de magyar állampolgárok, ők 378 449-en vannak, de még nem tudni, hányan szavaztak közülük.

Orbán Viktor győzelmi beszéde:

Valamint Orbán Viktor első nyilatkozata a győzelem után az ECHO TV-ben (a cikk: Orbán: Az eredmény komoly súly is a vállamon)

Az eredmények hatására az ellenzéki pártok egymást okolják a vereségért, főként azok miatt az elszalasztott egyéni mandátumok miatt, amikkel hatékonyabb együttműködés esetén elkerülhették volna a FIDESZ-KDNP kétharmados többségét a parlamentben. Leginkább Budapesten lett volna erre lehetőségük, itt szinte minden körzetben nyerhetett volna az ellenzék Budapesten, ha egy közös jelölt indul. Ebbe a körbe tartozó cikkek még:

A Momentumnak nincsenek lelkiismereti problémái

Kedves Bernadett! Tényleg köszi a kétharmadot! Ölellek, Viktor! 

Így reagáltak a pártok a Fidesz-KDNP győzelmére

Beindult a "lemondás cunami" is az ellenzékiek körében. Ami eddig tudható:

Lemond az egész MSZP - Benyújtotta lemondását az MSZP elnöksége

A Fidesz úgy letarolta Heves megyét, hogy Vona Gábort is megsemmisítette és Toroczkai Facebookon ugrott neki Vona Gábornak - amikor megérkeztek az eredmények, Vona Gábor bejelentette, hogy hétfőn benyújtja pártvezetői lemondását.

Lemondott az LMP társelnöke is - "Ezt a választást nem a kormány nyerte meg, hanem az ellenzék veszítette el" - fogalmazott a politikus, aki szerint ebben az ellenzéki vezetőknek felelősségük van, ezt ő is érzi.

Juhász: Lemond az Együtt elnöksége és Szigetvári befejezte a politikát- a párt elnöke vasárnap éjjel, aki bejelentette, hogy lemond az Együtt elnöksége.

A világ is kíváncsian figyelte a magyar választás eredményeit, és szinte minden fontosabb médium kommentálta az eseményeket. A teljesség igénye nélkül egy kis válogatás ezekből:

Juncker még ma ír Orbánnak, holnap fel is hívja

Merkel is gratulált Orbánnak a választási győzelemhez

Vegyes reakciót váltott ki a külföldi lapokból a kormánypártok győzelme

Magyarul gratulált a cseh kormányfő Orbánnak

A BBC szerint Orbán Viktor Budapestet és a fiatalokat elveszítette

Saját pártján kívül az egész Európai Parlamentet lesújtotta Orbán győzelme

Európai vezetők gratuláltak a Fidesz győzelméhez

Európa legsúlyosabb szélsőjobbosai gratuláltak elsőként Orbánnak

The Washington Post: Orbán győzelme az európai szélsőjobb győzelme is

Orbán olyan, mint egy zséfilmes gazember

Választás 2018: kemény szavak – Így értékelik külföldön a Fidesz győzelmét

Hazai vélemények közül pár:

Márki Zay Péter: Az árulók és az ostobaság miatt buktak el az ellenzéki pártok

Török Gábor: ez a Fidesz eddigi legnagyobb sikere

A CÖF-szóvivő szerint az emberekben kialakult egészséges veszélyérzetnek köszönhető az ellenzék bukása

A református egyház gratulál a Fidesz-KDNP-nek

Kéri László: Ez egészen elképesztő

És végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg magukról a választókról sem, tőlük is itt van 1-2 vélemény:

"Orbán a legjobb, ennyi" - az utca embere a választási eredményről

Kéttucatnyi fiatal tüntet az Oktogonon a Fidesz választási győzelme után

Ha ennél is részletesebben érdekel a választás kronológiája, akkor a lenti témában bősségel találhatsz még ezzel kapcsolatos cikkeket, videókat. Használ a csúszkát, és azt is megnézheted, mit olvastak mások!
Eredmények
Kampány
Eredmények
Kampány
Eredmények
Kampány
Eredmények
Kampány
További anyagok