12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Ausztria elveti a dohányzás tilalmát?

Sok nyugati ország betiltotta a dohányzást a kávéházakban és az éttermekben, de Ausztria visszafordítja a trendet.

Egy 2015-ben elfogadott törvény értelmében Ausztria idén májusban teljes tilalmat kellene, hogy bevezessen, de a konzervatívokból és a szélsőjobboldali Szabadságpártból álló új kormány elvetette a terveket. A lépést a Szabadságpárt vezetője, Ausztria alkancellárja, Heinz-Christian Strache szorgalmazta, aki maga is dohányzik, és aki a múlt hónapban azt mondta a parlamentnek, hogy a választás szabadságáról van szó.

Úgy véli, hogy az éttermeknek szabadon kell eldönteniük, vajon akarnak-e dohányzó részt elkülöníteni, ahol "az állampolgárnak lehetősége van dönteni, hogy kávéja mellett, akar –e cigarettázni, pipázni, vagy szivarozni".

Ausztria terve, hogy elveti a dohányzás tilalmát, egészségvédelmi tiltakozást vált ki

A lépés megdöbbentette az osztrák orvosi kart. Dr. Manfred Neuberger, a bécsi Orvostudományi Egyetem professor emeritusa szerint ez "közegészségügyi katasztrófa".

"A döntés felelőtlen, ez a dohányipar győzelmét jelenti. Az új kormány Ausztriát Európa hamutartójává tette."

Dr. Neuberger szerint Ausztriában már így is "szégyenletesen  magas" a dohányzás aránya a fiatalok körében, "különösen a többi magas jövedelmű országhoz képest".

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 26 országának felmérése szerint 2013-ban Ausztriában volt a legmagasabb a dohányzás  a 15 éves gyermekek körében. Ezt a helyezést Ausztria 1994 óta tartja.

A Bécsi Orvosi Kamara és az Osztrák Rákellenes Társaság most egy petíciót indít, amelyben felszólítja a kormányt, hogy vizsgálja felül az álláspontját. Dr. Thomas Szekeres, az Osztrák és a Bécsi Orvosi Kamara elnöke szerint "nem értik, hogy a kormány miért akar visszalépni és megengedni a dohányzást".

"Közismert, hogy a dohányzás súlyos szívrohamot, rákot okoz, és az is, hogy azokban az országokban, ahol tilos a dohányzás az éttermekben és kávéházakban, az alkalmazottak védettek, és az egész népesség egészségesebbé vált" - méltatlankodik továbbá a kamara elnöke.

Sok híres kávézó Bécs belvárosában már füstmentes, részben a tilalomra vonatkozó terveknek elébe menve, részben a turizmus miatt.

MÍG mások füstösek maradnak

A nagy éttermeknek külön dohányzó és nem dohányzó részleget kell biztosítaniuk, de széles körben figyelmen kívül hagyják a szabályt, hogy a két helyiség között zárt ajtóknak kell lenniük. A kis vendéglátóipari helyek dönthetnek arról, hogy dohányzók, vagy nem dohányzók legyenek.

A Kleines Caféban minden márvány tetejű asztalon van hamutál és a levegő kékes színű a dohányfüsttől. Az egyik vendég, Peter Noever, azt mondja, hogy Bécsben szokás az órát visszaállítani.

"Erős dohányos voltam, de már legalább 15 éve nem dohányzom. Rengeteget füstöltem, már nem dohányozhatok, de szeretem a dohányzókat - ők sokkal emberibbek."

A dohányzás-ügy: megosztó

Peter Dobcak, a Bécsi Kereskedelmi Kamarától azt mondja, hogy támogatja a tilalom eltörlését, bár elismeri, hogy az éttermek tulajdonosai megosztottak a kérdésben - sok olyan étterem van, amelyik inkább engedi a vendégeket dohányozni.

"A magasabb kategóriájú  éttermek a tilalmat  támogatják. A bárok, a diszkók és a klubok többnyire a dohányzás mellett vannak, mert a törvény arra kényszeríti az embereket, hogy kinn dohányozzanak, és így éjjel a vendégek  hangoskodnak  ..."

A Café Hummel Bécs felkapott nyolcadik kerületében egy évvel ezelőtt lett füstmentes. Christina Hummel az üzlet tulajdonosa szerint a forgalom mintegy 5% -kal csökkent, azt követően, hogy betiltotta dohányzást. De azt mondja, hogy most új, fiatalabb vendégkört akar megcélozni.

"A dolog pozitív oldala, hogy több gyerekes család jön hozzánk reggelizni. Nagy a kihívás, hogy megváltoztassuk az üzleti koncepciónkat."

"Azt hiszem, a dohányzási tilalom helyes dolog" - mondja Christoph Riemekasten. "A levegő jobb, más országokban nincs gond a dohányzási tilalommal, csak Ausztriában." Leo Luka kabarészínész egyetért ezzel. Azt mondja, hogy végre kap levegőt.

"Én magam 30 évig dohányoztam, és még mindig vannak éjszakák, amikor dohányzom. De teljes mértékben támogatom a tilalmat, mert az életminőség általa sokkal jobb, még egy ilyen hagyományos kávéházban is. Ezt kedvelem, így valóban sokkal jobb az élet."

Forrás: www.bbc.com

A "hagyományos" dohányzás mellett hódít az e-cigaretta is. Görgess lejjebb, olvasd tovább híreinket e témában! 
"Jobb"?
Rosszabb?
"Jobb"?
Rosszabb?
"Jobb"?
Rosszabb?
"Jobb"?
Rosszabb?
További anyagok