14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Hét érdekesség a vércsoportokról

Tudjuk, hogy négy vércsoport van: A, B, 0 (=nulla) és AB. Számtalan módon tipizálták az egyes vércsoportokba tartozókat. Például, milyen személyiség-típusok tartoznak az egyes vércsoportokhoz? Mi az RH faktor jelentősége?

Természetesen a lenti megállapítások nem feltétlenül igazak mindenkire, csak olyan dolgokat gyűjtöttek össze, amik nagyobb arányban jellemzőek az adott vércsoportba tartozókra.

Táplálkozás

A: Több közöttük a vegetariánus. Kerüljék a hüvelyeseket, a fűszeres ételeket, a kávét és a kiszáradást.

B: Kedvelik a tejterméket, halat, zöldséget, teát és magvakat. Kerüljék a szeszesitalt, a tartósítószert tartalmazó ételeket és az erős zajt.

0: Szeretik a húst, a halat, a zöldségeket és néha böjtölnek. Kerüljék a tejtermékeket, a konzerv készételeket és általában ne egyenek túl sokat.

AB: Szinte bármit ehetnek. Szeretik az organikus, nyers ételeket. Kerüljék az előfőzött gyorsételeket és a konzerv készételeket.

Személyiség-típusok

A: Jó szervezők és vezetők, jószívűek, szeretnek hatékonyan dolgozni.

B: Rugalmas közösségi emberek, lelkesednek és gyakran sóvárognak valami után.

0: Gyakorlatiasak, magabiztosak, figyelmesek.

AB: Kiegyensúlyozott életet élnek, nyugodtak és erősek, kreatívak és innovatívak.

Stresszkezelés

A: Nem tudják kezelni a stresszt, gyakran szoronganak. Időbe telik, hogy alkalmazkodjanak a helyzethez. Igyekezzenek nyugodtnak, békésnek maradni, az orvos által javasoltnál ne fogyasszanak több folyadékot.

B: Nyugodtak és lazák, de ez bármelyik pillanatban megváltozhat. A légzőgyakorlatok segíthetnek, hogy tudjanak uralkodni a hangulatváltozásaikon.

0: Könnyen méregbe gurulnak, de le tudják győzni, ha átlátják a helyzetet.

AB: Képesek a szorongás és a stressz kezelésére, de gyorsan dühbe jönnek. Tapasztalják ki, mi segíthet, hogy ez ne legyen így.

Zsírok, elhízás

A: Fogyaszthatnak zsírokat.

B: Kerüljék az olajban sült ételeket és a kenyeret, mert károsak lehetnek az egészségre.

0: Hajlamosak a hízásra, ha megváltoznak az étkezési szokásaik. 

AB: Ha nem mozognak, elhíznak.

Az ’Rh’ faktor jelentősége

Az Rh faktort a rhesus majom vérében fedezték fel, innen a neve. Az Rh faktor a vérben található, ellenanyag termelését kiváltó, vagyis antigén fehérje. 50 Rh antigént ismernek, a legfontosabbak a C, D, E, c és e antigének. Rh pozitív, akinek a vérében van D antigén, Rh negatív, akinek nincs. Ha az Rh negatív anya Rh pozitív magzattal terhes, a vérében keletkezhet D antigén, ami a méhlepényen átjutva károsíthatja a magzat vörösvérsejtjeit. Az antigén keletkezését meg lehet előzni, ha az anya a terhesség 28. hetében, illetve a szülés után 3 napon belül anti-D-immunglobulin injekciót kap.

Ki kinek adhat vért?

Ugyanaz a típusú adhat egymásnak; a 0 típusú adhat az A, B és AB típusúnak, az A és a B pedig az AB típusúnak. Bárkinek adhat vért, akinek a vércsoportja 0 Rh negatív, és bárkitől kaphat vért, akinek a vércsoportja AB Rh pozitív.

Vérplazma-kompatibilitás

A vérplazma-kompatibilátás eltérhet a "hagyományos" véradási szabályoktól. Kompatibilis az a plazma tartalmú készítmény, amely a recipiens ellen nem tartalmaz ellenanyagot. Ugyanaz a típusú adhat egymásnak; az A és a B a 0 típusúnak is. Bárkinek adhat "vért", akinek a vércsoportja AB, és bárkitől kaphat vérplazmát, akinek a vércsoportja 0.