21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
27°
Kedd
21°
2022.08.13. szombat, Ipoly
filter.hu filter.hu

Hányszor élte túl Fidel Castro a CIA likvidálási kísérleteit?

Ha olimpiai versenyszám lenne a merénylet túlélése, az aranyérem nekem járna – viccelt Castro a CIA bizarr gyilkossági próbálkozásain. 2016. november 25-én, 90 éves korában halt meg, halálának oka máig ismeretlen. Hosszú életével megcsúfolta a CIA-t és annak - Fabian Escalante, Fidel titkosszolgálati főnöke szerint - 638 orgyilkossági kísérletét.

Fidel Castro 1959-től 2008-ig Kuba első számú vezetője volt, az amerikai kormány súlyos veszélynek tekintette. 2016. november 25-én, 90 éves korában halt meg, halálának oka máig ismeretlen. Hosszú életével megcsúfolta a CIA-t és annak - Fabian Escalante, Fidel titkosszolgálati főnöke szerint - 638 orgyilkossági kísérletét.

Ha olimpiai versenyszám lenne a merénylet túlélése, az aranyérem nekem járna – viccelt Castro a CIA bizarr gyilkossági próbálkozásain. Az évtizedek során a leghíresebb volt a robbanó szivar, de próbálkoztak még robbanó kagylóval, méreggel töltött tollal és emberöléssel is, a legintenzívebben a 60-as években.

Híres volt az az eset is, amikor a CIA megpróbálta beszervezni Marita Lorenzt, Castro szeretőjét, hogy mérgezze meg. Lorenz ugyanis visszatért az USA-ba (ahol 1950 óta élt), miután terhes és beteg lett. A CIA meggyőzte arról, hogy Kubában Castro késői abortuszra fogja kényszeríteni, tehát morális kötelessége, hogy megölje őt. Castro azonban idejekorán tudomást szerzett erről.

Odanyújtott nekem egy pisztolyt, és azt kérdezte: - Azért jöttél, hogy megöljél? Aztán pöfékelt egyet a szivarjából és behunyta a szemét. Tudta, hogy nem lennék képes megtenni. Kivettem a pisztolyból a golyókat, és átöleltem. Még mindig szeretett és én is szerettem – mondta Lorenz.

A CIA foglalkozott a kubai vezető lejáratásával is. Amikor például Castro 1960-ban beszédet mondott az ENSZ-ben, próbálták olyan porral kezelni a bakancsfűzőjét, amitől kihullott volna a szakálla. A tévészereplésekor LSD-s szivart igyekeztek a közelébe helyezni, amitől megállíthatatlanul nevetett volna.

Forrás: http:// www.historyinorbit.com/

Érdekes történelmi cikkeket még lentebb is találsz!
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok