14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
13°
Péntek
14°
2024.03.05. kedd, Adorján
filter.hu filter.hu

Így védd meg a tüdőd a légszennyezettségtől!

Egyszerű módszerekkel elérhetjük, hogy kevesebb benzingőzt lélegezzünk be.

Számos helyen, és nemcsak a szmogosként ismert városokban, Pekingben, Mumbaiban vagy Los Angelesben élnek szennyezett levegőjű helyen, hiszen a szmog elől legtöbbünknek nincs hová költöznünk.

Néha elég EGY párhuzamos, csendes utcán közlekedni 

Sokkal kisebb a légszennyezettség mértéke az útirányunkkal egyező, párhuzamos, kevésbé forgalmas utcán. Gondoltál már arra, hogy inkább egy ilyenen folytasd az utad?

A Kínában gyakran látható szájmaszk csak akkor véd, ha az orr és a száj körül szorosan tapad az arcra. A fillérekért kapható maszkok, a gyorssegélyként az arcra szorított zsebkendő nem zárnak tökéletesen, beengedik a szennyezett levegőt. Szakállra, bajuszra ráadásul nem is lehet légmentesen záró maszkot illeszteni.

hagyatkozz a pontos mérési adatokra

Az Egyesült Államokban vannak olyan honlapok, amelyeken amatőr megfigyelők által feltöltött valós idejű légszennyezettségi adatok érhetők el településenként. Lakóház falára szerelhető légszennyezettség-mérőt néhány száz dollárért lehet vásárolni.

Ha a légszennyezés veszélyes méreteket ölt, meg kell próbálni épületen belül maradni és tartózkodni a fizikai aktivitástól, hogy ne kelljen mélyeket lélegzeni. A légkondicionálóban pedig legyen tiszta légszűrő!

Ezek a javaslatok arra jók, hogy környezettudatosabbá tegyék az embereket, de a WHO tisztviselő figyelmeztet:

"A légszennyezés közegészségügyi probléma, amit a kormányoknak és a vállalkozásoknak is kezelniük kell." 

A légszennyezés a WHO szerint évente 6,5millió ember haláláért felelős, és – döbbenetes módon – 10-ből 9 ember az egészségre ártalmas levegőjű helyen él. Kritikus a helyzet: a szennyezett levegő okolható a tüdőrákos esetek 36%-áért, a stroke 34%-áért és a COPD 35%-áért a világon. Nőtt a gyermekkori asztma és tüdőgyulladás aránya; csökken az újszülöttek súlya.

Közegészségügyi szempontból a WHO a levegő 1 m3-ében 20µg részecskét tart elfogadhatónak, a városok 80%-ában azonban ennél magasabb a koncentráció.

Forrás: Huffington Post

Olvass tovább - hasznos életvezetési információk lejjebb az oldalon!
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok