7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
Péntek
20°
2024.04.23. kedd, Béla
filter.hu filter.hu

Ez a hihetetlen térkép mutatja a tenger alatti vezetékeket, amelyek életben tartják az internetet

Nem jó belegondolni, mi történne, ha elvágná valaki ezeket...

A Telegeography telekom elemző cég bemutatta a mélytengeri száloptikai internet kábelek világhálózati térképének legújabb verzióját. Döbbenetes az internetet működtető, jórészt magánvállalkozásból kiépült infrastruktúra mérete, miközben pl. az utak vagy az ivóvízhálózatok állami beruházásban létesültek.

A térkép (Forrás: Telegeography)

Mint azt mértékadó közgazdászok állítják, a kontinensek közötti adatáramlás 97%-a ezeken a kábeleken keresztül történik. Az utóbbi időben azonban a hadsereg és a titkosszolgálatok képviselői, sőt politikai elemzők is felhívták a figyelmet arra, hogy a hálózat nem kellőképpen védett. Elsősorban attól tartanak, hogy Oroszország valahol elvághat egy kábelt.

Az európai kábelhálózat (Forrás: Telegeography)

Az angol Policy Exchange elemző cég szerint Oroszország „tevékenysége agresszív” az Atlanti-óceánon, az Európát és az Amerikai Egyesült Államokat összekötő kábelek körzetében. A dokumentumban leszögezik: „Orosz tengeralattjárók kiterjedt megfigyelést és célzást folytatnak az Észak-atlanti mélytengeri kábelhálózat környékén”, egy koncentrált találat „potenciális katasztrófával” járna. Egy magas rangú angol katona tavaly decemberi beszédében azt mondta, az angol gazdaságra és általában az életminőségre új veszélyt jelent, hogy elvághatják vagy szétszakíthatják a mélytengeri kábeleket. Szinte ugyanekkor nyilatkozott hasonlóan a száloptikai kábelekről egy volt angol titkosszolgálati főnök a Times-nak: - A hibrid hadviselésben néhány nyisszantás fogást találna a brit gazdaságon: gondoljunk csak az automatikus kereskedésre.

Az észak-amerikai kábelhálózat (Forrás: Telegeography)

Oroszország azt mondja, nincs szó semmiféle komoly fenyegetésről. A Times-interjú után a londoni orosz követség a Twitteren tesztelte a közvéleményt: a legtöbb válasz szerint nem olyan súlyosak a kilátások.

Forrás: uk.businessinsider.com