13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

„Hitvány film a Sztálin halála” - kitiltják a filmet az orosz mozikból

Felháborította az orosz állami szerveket és pártokat - nem kerülhet vászonra Oroszországban a vígjáték. Az előzetes zártkörű vetítés után az orosz kulturális minisztérium korifeusai visszavonták forgalmazási engedélyét. „A film egyfajta pszichológiai nyomás hazánk ellen”.

Az előzetes zártkörű vetítés után az orosz kulturális minisztérium korifeusai visszavonták Armando Ianucci skót rendező fekete komédiájának, a Sztálin halála (The Death of Stalin) az eleve korlátozott, „csak 18 éven felülieknek” címkéjű forgalmazási engedélyét. A független film a Sztálin 1953-as halála utáni kíméletlen hatalmi belharcot mutatja be, Hruscsovot Steve Buscemi, Molotovot Michael Palin játssza, Berija pedig Simon Russell-Beale.

Egy szakértői bizottság már korábban javasolta a film bemutatásának a halasztását, hogy az ne ütközzön a sztálingrádi csata 75. évfordulójával. Pavel Pozsigajlo, a kulturális minisztérium tisztviselője azt panaszolta, hogy

„a film sérti a szovjet himnuszt, a rendjeleinket” és „Zsukov marsallt (Jason Isaacs) bolondnak ábrázolja”.

(Zsukov vezette 1943-ban Sztálingrád alatt a győztes szovjet sereget. A csata egymillió szovjet katona életét követelte, de megállította a németek előrenyomulását, és a második világháború fordulópontja lett. Zsukov szobra ma a moszkvai Vörös tér közelében áll.)

A vetítés után Jelena Drapenko, az orosz alsóház kulturális bizottságának alelnöke azt mondta:

„életében nem látott még ilyen undorítót” és „a filmben szélsőséges elemeket ismert fel” 

Nagyezsda Uszmanova, az Orosz Hadtörténeti Társaság tájékoztatási osztályának vezetője pedig hitványnak, rossznak, unalmasnak, visszataszítónak és sértőnek nevezte a filmet. A második legnagyobb parlamenti párt, az Orosz Kommunista Párt szerint

„a film egyfajta pszichológiai nyomás hazánk ellen”.

Forrás: The Gardian

További filmes hírek a lenti gyűjtésben is olvashatóak:

Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
További anyagok