13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

80 évvel GERDA TARO halála után került elő róla az utolsó, többszörösen magyar vonatkozású fénykép?

Felbolydult a Twitter népe, amikor John Kiszely-nek, a brit hadsereg nyugállományú altábornagyának oldalán megjelent egy fotó az édesapjáról, a magyar Kiszely Jánosról, a spanyol polgárháború nemzetközi brigádjainak önkéntes orvosáról, ahogy egy súlyosan sebesült fiatal nő szájából, orrából szivárgó vért törli a hadikórházban.
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

 

Az volt az első benyomásom, hogy a nő a képen nagyon hasonlít Gerda Tarora -  mondta Jane Rogoyska, aki pár éve publikált egy életrajzot a fotósról -, de további megerősítésre van szükség, arról is, merre járt Kiszely doktor a háborúban és mikor, mert addig mindez csak sejtés.

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

Miután szinte elárasztották a Twitter-üzenetek John Kiszely oldalát, megnézte és föltette a Twitterre a kép másik oldalát is, amire addig még csak rá sem nézett soha. A rejtélyt azonban a fölirat csak növelte: „Brunetei csata, Torrelodones kórház, 1937. június, Mrs Frank Capa a párizsi Ce Soire-tól, meghalt”.

A német születésű, lengyel útlevéllel utazó Gerda Taro a világ első női fotós haditudósítója volt. Valóban a párizsi Ce Soir-nak dolgozott, és a vesztett brunetei csata utáni kaotikus visszavonulás fényképezése során halt meg, de a föliratnál egy hónappal később, és nem Torrelodones-ben, hanem a majd 20 km-rel északnyugatabbra levő El Escorial brit hadikórházában.

Aki a szöveget írta, tudta, hogy a fotós – a magyar - Robert Capa felesége (valójában élettársa volt), de talán összetévesztette a férfi nevét Frank Capra amerikai filmrendezőével.

Taro együtt dolgozott Robert Capa-val, 1937 közepére mindketten nagyon híresek voltak, és a Ce Soir hatalmas temetést rendezett a fiatal sztárfotósnak.

John Kiszely megerősítette az angol The Guardian lapnak, hogy orvos édesapja valóban ellátott sebesülteket a spanyol polgárháborúban, egy angol hadikórházban.

A háború után a párizsi magyar követség világossá tette, hogy Kiszely Jánost, a spanyol polgárháborúban a köztársaságiak támogatóját nem látnák szívesen Magyarországon.

Wight szigetén telepedett le, miután hívták őt az angol önkéntesek, akikkel kapcsolatban maradt. A fia a képet az apja halála után kapta Reg Saxton-tól, aki a spanyol polgárháborúban a nemzetközi egészségügyi szolgálat brit önkéntese volt.

Forrás: The Gardian

Ha érdekelnek még különleges fényképek, kövesd fotós témánkat, kattints a KÖVETEM gombra a téma oldalán értesítésekért!
Profik
Vérbeli amatőrök
Profik
Vérbeli amatőrök
Profik
Vérbeli amatőrök
Profik
Vérbeli amatőrök
További anyagok