17 °C, Budapest
17 °C
Budapest
Holnap
17°
Holnapután
17°
Szombat
10°
2023.10.04. szerda, Ferenc
filter.hu filter.hu

Csodaszép viseletek szerte a nagyvilágból

Az emberi kultúra sokszínű és ezer arca van. A hagyományos ruhák, a népviseletek és az ezekhez tartozó kiegészítők is nagyon különbözőek lehetnek. De egy közös van bennük: csodaszépek és érdemes megismerni őket. Mindenkinek jó gyönyörködést kívánunk az alábbi fotókhoz.

Maszájok

Az Afrikában élő félnomád maszáj nép elsősorban szarvasmarha tartásából él. Csodálatos színes, kézzel készült ékszereik messze földön híresek. A Louis Vuitton márka is felhasználta motívumaikat - engedély nélkül. A harciasságáról ismert nép ez ellen is fellépett.

Jorubák

A mintegy húsz millió főt számláló joruba nép legtöbb képviselője Nigériában él. A hagyomány szerint ők voltak a vudu varázslás első művelői. Gyöngyökkel díszített ékes fejdíszeikről is jól ismertek.

Amerikai őslakók

Az indiánok kulturális szempontból nem egységesek. Nagyon különböző szokásokkal, életmóddal és tárgyi kultúrával rendelkező népek alkották, alkotják az Újvilág őslakóit. De a gyöngyöket a legtöbb törzs előszeretettel viselte, sokszor nem csupán díszítés, hanem varázslás céljából is.

Tuaregek

A Szaharában élő tuaregeket kék embereknek is nevezik, jellegzetes kék színű kendőik miatt, amiket az arcra tekerve viselnek a férfiak. Mivel ez a ruhadarab komoly szakrális feladatot is ellát, ezért a piacokon nem kaphatóak.

Xhosa

A Xhose törzs a bantuk egyik csoportja, "Afrika szarván" élnek.  A nők színes és mutatós fejkendője a híres és jellegzetes viseletük, amik Alisa LaGammát,  a Metropolitan Múzeum ruházkodással foglalkozó szakértőjét is többször megihlették. Az életkor előrehaladtával egy xhosa asszonynak joga lesz egyre nagyobb fejkendőt viselni.

Nihang

Az Indiában élő nihangok a szikh valláson belül egy csoportot alkotnak. Jellegzetes viseletük a meglehetősen méretes turbán. Az eddigi ismert legnagyobbhoz 400 méternyi szövetet használtak fel és több száz hajtűvel tűzték össze. A nihangok sok-sok évvel ezelőtt a mogul megszállók ellen harcoltak, a fejdíszek védelmet nyújtottak a harcokban a fej számára.

Skótok

Mindenki tudja, hogy a skót férfia hagyományos nemzeti viselete a kilt, vagyis a kockás szoknya. Az viszont nem közismert, hogy az évente megrendezésre kerülő Highland Játékokon csakis ebben a viseletben vehetnek részt a jelentkezők.

Punkok

A skót kockák nem maradtak meg a Felföldön, hanem hódító útra indultak világszerte. Mivel "ellenkultúrának" számított az angol megszállás ellen való tiltakozás jelképe lett, egy időben be is tiltották. A XX. század második felében a punkok fedezték fel maguknak. Persze szögecsekkel kiegészítve.

"Cowboy" viselet

A kockás átgyűrűzött Amerikába is. A cowboyok és a favágók körében terjedt el, hozzájuk társítjuk a híres kockás inget. A ruhadarab legalább annyira jellegzetesen kötődik az amerikai "Nyugathoz", mint a cowboy-kalap.

Forrás: nationalgeographic.com

További érdekes cikkeket találsz lentebb, a "Mit vegyek fel?" témánkban:
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
Ruha
Cipő, kiegészítő
További anyagok