9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Jövőmenők - avagy hogyan mondjuk el a gyereknek, hogy mi lesz harminc év múlva…

Az eddigi eladási adatok és az első olvasói reakciók alapján úgy tűnik, sikeresen debütál a Jövőmenők című mesekönyv, melynek fő célkitűzése, hogy az 5-12 éves gyerekek számára kézzelfoghatóan bemutassa, milyen is lesz az életünk 2050-ben. A szerzőt, Végvári Imrét kérdeztük a könyv megírásáról és az eddigi élményeiről, tapasztalatairól. A Toptalq interjúja.

TTQ: - Egy könyvesboltba belépve szinte nyomasztóan hat az embere, hogy mennyi könyv jelenik meg - csak gyerekek számára. Fordítások, magyarítások - és persze a szép számú hazai szerzőcsapat … miért gondoltad, hogy érdemes lehet még egy könyvet megírni?

VI: - Háromgyerekes apaként természetesen én is nap mint nap szembesülök azzal az áradattal, ami a gyerekkönyv-megjelenések terén tapasztalható. Azt gondolom, hogy ha pusztán piaci szempontok vezéreltek volna, valószínűleg bele sem kezdek a könyv megírásába, annyira elképzelhetetlennek tűnik egy első könyvvel, ismeretlen szerzőként bekerülni ebbe a körforgásba. Azt is érzékeltem azonban, hogy a megjelenő könyvek legnagyobb része vagy a jelenre vagy pedig a fantázia világára fókuszál - nagyon kevés az olyan mesekönyv, ami a konkrét jövőről szól, abban segítve a gyerekeket, hogy feldolgozzák azt az irgalmatlan léptékű változást ami ma a technológiai szintéren körülöttünk zajlik.

TTQ: - Igen, jó is, hogy említed, mostanában egyre többet hallunk arról, hogy "a jövőre nem lehet felkészülni” vagy hogy “a jövő szakmái még nem is léteznek, így tanítani sem lehet őket” - ilyesmikre gondolsz?

VI: - Igen, azzal a kivétellel, hogy szerintem fel lehet készülni és a gyerekeket is fel lehet készíteni a jövőre.

Csak annyit kell tennünk, hogy folyamatosan foglalkozunk a változással, követjük az innovációkat, nagy vonalakban megértjük a fő trendeket.

Ez már képessé tesz minket arra, hogy el tudjuk képzelni milyen irányban haladnak a dolgok előre. Nem kell szakértővé válnunk az önvezető autók vagy az intelligens robotok terén …, de ha tudjuk, hogy ezek az irányok léteznek, meghatározóak - és minden nap egy kis időt szánunk arra, hogy tájékozódjunk a legújabb fejleményekkel kapcsolatosan -, akkor sok-sok kérdés már szinte automatikusan megválaszolást nyer.

TTQ: - Hogyan követheti valaki ezeket a trendeket amiket a legfontosabb technológiai változásoknak nevezel? Mondjuk utánaolvas az interneten? 

VI: -Igen, pontosan! A cikkek mellett fotók, videók formájában is sok információt össze lehet szedni. A könyvben szereplő, jövőbeli érdekességek mind-mind olyan innovatív fejlesztésekre alapulnak, melyek valamilyen szinten már ma is léteznek. Így például, ha az elképzelt 2050 gyorsvasútjának, a Hipernek igazi nevét, a Hyperloop-ot beírjuk a Google keresőbe, már láthatjuk is, hogy már 2016-ban több cég verseng azon, hogy ki fogja megvalósítani a zseniális terveket … és hogy az első pályaszakasz lehetséges, hogy a Bécs-Budapest-Pozsony viszonylatban fog megépülni! Ebből egy gondos szülő többek között szerintem már következtethet is arra, hogy a gyorsvasút-tervező mérnök, mint szakma, lehet perspektivikus a gyerek számára … De a viccet félretéve, én tényleg azt tapasztalom, hogy laikusként is lehet "képben lenni", csak mint minden másra, erre is folyamatos időt és energiát kell fordítani. A jó hír viszont az, hogy ez a világ elképesztően izgalmas és fordulatos, olyan figyelni, mintha egy remek kalandfilmet néznénk.

A könyv borítójának címoldala

TTQ: - Miben segítheti a Jövőmenők az olvasó gyerekeket és szüleiket?

VI: - A Jövőmenők főhősei ikermacskák, Priusz és Gordiusz, akik egy nap elcsennek egy időgépet és 2050-ben találják magukat. Az állatszereplők és a mesei történetvitel leegyszerűsíti a témához való kapcsolódást - nem technológiai leírásokon keresztül kell közelítenünk a jövőt, hanem egy állatmese egyszerű és kedves keretrendszerén át.

A könyv - a remélhetőleg fordulatos és szórakoztató történet mellett - könnyű belépést kínál a jövő témájába... 

Annak, aki tovább akar haladni, létrehoztunk egy Jövőmenők weboldalt és egy Facebook oldalt is, ahol további részletekről lehet olvasni, sőt, az egyes technológiai fejlődési trendeken belül az újdonságokról is hírt adunk magyar nyelven. 

TTQ: - Honnan jött az ötlet egy ilyen könyv megírására? 

Három gyereket nevelve sok éve már, hogy a feleségemmel esténként felváltva “fejből mesélünk” elalvás előtt. Ennek a lényege, hogy nincs olvasás, minden este ki kell találni valami újat. Ha az ember ezt sokáig csinálja, önkéntelenül is elkezd egyfajta rendszer felépülni - ezres nagyságrendben már nem lehet minden alkalommal rögtönözni. Főszereplők alakulnak ki, akik magukhoz vonzzák a történéseket, sorozatok állnak össze, amik - mint a TV-ben -, addig futnak amíg nézettségük van … a gyerekek kíméletlen kritikusok és azonnal közlik, ha már nem érdekli őket egy szereplő vagy egy történet.

TTQ: - Akkor a Jövőmenők is egy ilyen fejbőlmesélős sorozat volt?

VI: - Igen. Ráadásul ezt nem is este kezdtük el! Évekkel ezelőtt egy korcsolyázásból hazafelé menet a Kodály Köröndön autóztunk a két nagyobb gyerekkel, amikor egy nemrégiben kigyulladt bérház miatt óriási forgalmi dugóba keveredtünk. Se előre se hátra - és a visszapillantó tükörben láttam, hogy a fáradtság miatt itt percek alatt hatalmas hiszti lesz. A kényszer néha megszüli a legjobb megoldásokat … elkezdtem mesélni egy ikermacska-párosról, akik a jövőbe kerülnek, amire abból jönnek rá, hogy a szerintük “tegnap” megrongálódott ház már teljesen rendben van - amit egy nap alatt nyilván nem lehet megvalósítani. Amikor a macskák megértik, hogy 2050-be kerültek, elkezdik felfedezni a világot, így találkoznak átlátszó napelem-burkolatokkal, okostextilből készült ruhákkal, önvezető autókkal és a már említett hipergyors vasúttal is. A dugót megúsztuk, sőt, ez a sorozat utána több évig kitartott, mivel a TED egyik hazai szervezőjeként én nap közben nagyon sok előadást nézek meg ilyen témákban - így minden este volt munícióm a fejbőlmeséhez. A gyerekek pedig érzékelték, hogy itt valós alapokra épül a történet, talán ezért maradhatott ilyen sokáig nálunk műsoron.

TTQ: - Mik a tapasztalataid azzal kapcsolatosan, hogy működik-e, s ha igen, hogyan működik a “jövőre orientálás” a gyerekeknél?

VI: - A kedvenc történetem ezzel kapcsolatosan középső gyerekemhez, Benedekhez kapcsolódik. Lefotóztam neki egy archív plakátot az első budapesti busz indulásáról, és amikor megmutattam neki a telefonomon, azt kérte, hogy színesben nyomtassuk ki.

TTQ: - A fekete-fehér fotót?

VI: - Inkább szépia-barna volt, de igen, a lényeg, hogy színinformáció, az nem volt a képbe kódolva. Elkezdtem neki megmagyarázni, hogy miért nem lehet, de kis idő után a szavamba vágott és azt mondta, hogy 2050-ben már biztosan lesznek olyan nyomtatók, amik ha kapnak egy fekete-fehér fotót, meg tudják majd mondani, hogy minek milyen színe volt - és kinyomtatják a képet színesben.

Én meg ott álltam a villamosmegállóban a gyerekkel, kétszeresen is földbegyökerezett lábbal

- egyrészt, hogy mekkora ötlet már ez … másrészt meg, hogy na ezért érdemes nekik a technológiai változásokról, a jövőről mesélni, mert egy idő után elkezdenek saját maguk is gondolkodni ebben a rendszerben, kombinálni ezekkel az elemekkel - és így válnak szinte észrevétlenül “jövőorientálttá.”

TTQ: - Akkor az ilyen élmények adhatták a motivációt ahhoz, hogy a saját gyerekek után ismeretlenekhez is elvidd a történetedet. Mik az eddigi tapasztalatok a könyvvel? Milyen visszajelzéseket adnak az olvasók?

VI: - Elsőkönyves szerzőként nincs mihez hasonlítanom azt, ami most történik, így nem tudom, ez most jó vagy rossz. Nekem úgy tűnik, hogy tetszik az olvasóknak a könyv, a legnegatívabb visszajelzés amit eddig kaptam szülőktől jött, akik azt mondták, hogy nehéz a könyvemmel a gyerekeket elaltatni, mert minden elolvasott mese után egy újabbat kérnek - és mivel a téma miatt a felnőttek is hajlanak a ráadásra, alaposan el tud húzódni a lefekvés. De most belegondolva, azt hiszem ez mégis inkább jó hír az én számomra...

Bővebben a könyvről: www.jovomenok.hu