15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

10 lépés, hogy ne kiabáljál a gyerekkel

Gyereket nevelni gyakorlatilag lehetetlen hibák elkövetése nélkül. Akármennyit bújjuk a gyerekpszichológiai szakirodalmat, elméletben akármennyire is felkészültek vagyunk, akkor is biztos, hogy hibát hibára fogunk halmozni. Például egész biztos, hogy lesz olyan helyzet, amikor felemeljük a hangunkat.

Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekkel mindig és minden körülmények között nyugodtnak kell lenni. De kivétel nélkül mind tisztában vagyunk azzal, hogy ez szinte lehetetlen. Talán nincs is olyan anya a világon, aki még soha nem kiabált a gyerekével. Pedig a legtöbbünk tisztában van azzal, hogy ez nem helyes. De itt van egy tízpontos „akcióterv”, ami segíthet minimalizálni ezeket a (utólag általunk is szégyellt) szituációkat.

1. Készíts egy táblácskát „Tiszteletteljes hangnem” felirattal és tedd ki a hűtőre!

Minden ember (még a gyerek is) megérdemli a tiszteletteljes hangnemet. A kiabálás pedig minden, csak nem ez. Emlékeztesd erre magadat, amikor csak lehet.

2. Töltődj fel!

Ha fáradt vagy, vagy érzelmileg kimerült, akkor lehetetlen másokkal kedvesnek lenned. Lehetőségeid szerint tegyél meg mindent, hogy feltöltöd hess. Ha nincs más, akkor esténként – amikor már a gyerekek alszanak – szánj magadra egy fél órát olvasással, vagy zenehallgatással.

3. Figyelj a „határaidra”!

Amikor a gyerek "rossz", akkor egy ideig biztos meg tudod őrizni a türelmedet (és a humorérzékedet). Ismerd meg jól ezeket a határokat, tudjad magadról, hogy meddig bírod türtőztetni magadat. És ügyelj arra, hogy mire ehhez a határhoz érnél, addigra vess véget az adott szituációnak.

4. Ne feledkezz meg arról, hogy ők csak gyerekek!

Akármennyire is kiakasztóan viselkednek, akkor is csak gyerekek.  Meg akarják ismerni a határokat, tudnia akarják, hogy "meddig mehetnek el". Persze, hogy időnként szófogadatlanok. Gyerekként időnként a dolguk is, hogy azok legyenek.

5. Kiabálás helyett próbáld meg megérteni az érzelmeit!

Minden bizonnyal azért kiabálsz, mert szeretnéd elérni, hogy máshogy viselkedjen. Hangos szavakkal ez lehetséges rövid távon, de ha empátiával viszonyulsz a dolgokhoz, akkor hosszabb távon érhetsz el jótékony hatást. Ha a gyerek "rossz", gondold át, hogy mit szeretne elérni és biztosítsd arról, hogy Te ezzel tisztában vagy. Például a "Mit akarsz már megint? Egyedül szeretnéd csinálni!? Tessék csináld, csak marad már csendben!" – mondat helyett hatékonyabb a következő:  „Látom, szomorú vagy, hogy nem csinálhatod saját magad. Biztos rossz érzés lehet, próbáld meg egyedül!”

6. Tanítsd meg szabályozni az érzéseit!

Soha nem mondd, vagy ne éreztesd a gyerekkel, hogy nem szabad dühösnek és csalódottnak lennie. Inkább azt közvetítsétek felé, hogy szavakkal fejezze ki az érzéseit, ne tettel. Ha nekiáll "hisztizni", próbáld meg Te szavakba önteni az érzéseit helyette. "Látom, nagyon dühös vagy!" Persze ezen a téren – mint bárhol máshol – a szülő helyes példamutatása a legfontosabb.

7. Légy játékos!

Sok kiabálásra okot adó helyzet elkerülhető úgy, hogy elővesszük kreativitásunkat és játékosságunkat. Ha a gyerek nem hajlandó valamit megcsinálni (például elmenni fürdeni), akkor inkább tegyük vonzóvá a helyzetet. Például játsszuk el, hogy mi vagyunk a fókamamák, akik viszik úszni tanítani a picinyüket. 

8. Gondolj a saját gyerekkorodra!

Az ordibálás mögött sokszor állnak saját gyerekkorunk emlékei. Bizonyos helyzetekben előkerülnek bizonyos emlékek és „robbanunk”. Érdemes saját gyerekkorunkat végiggondolni ebből a szempontból, vagy beszélni valakivel erről.

9. Ha észreveszed, hogy kiabálsz, azonnal hagyd abba!

Amikor azon kapod magad, hogy felemelted  a hangodat, akkor végy magadon erőt és hagyd abba. Még akkor is ha a mondat közepén vagy. Azonnal menj át a szomszéd szobába, vagy öt méterrel arrébb és vegyél nagy levegőket!

10. Gondolj arra, hogy szereted őket

Amikor dühödt ordibálások közepette próbálsz "megtanítani" valamit a gyereknek, akkor az egész biztosan nem fog célt érni. Ordítás helyett inkább hunyd be a szemedet és ismételgesd az  a mantrát, hogy „A gyereknek akkor van a legnagyobb szüksége a szeretetre, a mikor a legkevésbé érdemli meg azt”.

Könnyű lesz ezeknek a pontoknak a segítségével véget vetni a hangos szavaknak? Bizonyára nem. Elsőként ne is állj úgy hozzá, hogy most már soha nem fogsz kiabálni. Határozd el, hogy egy hétig kibírod nélküle. Aztán még egy hétig és még egyig. Hidd el, hétről hétre egyre könnyebb lesz „csendbe maradni”. Már azért is, mert egyre kevesebb okod lesz felemelni a hangodat.


Forrás: ahaparenting.com

További érdekes cikkeket találsz lentebb, a "Gyereknevelés..." témánkban:
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
További anyagok