12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Orrdugulás a babánál! Mi a teendő?

A kisbabák újszülött kortól gyakran szenvednek orrdugulástól. Ilyenkor - az esetek nagy részében - anyuka együtt szenved a picivel. Gyakran nem tudja, hogy mi a teendő, szeretne segíteni, de nem biztos abban, hogy miként kell hozzányúlni azokhoz az apró orrocskákhoz. Cikkünk az ilyen vészhelyzetekre kíván segítséget nyújtani.

A kisbabák gyakran tüsszentenek, a szülők hajlamosak ezt az eldugult orrnak betudni. Nem biztos, hogy mindig ez áll a "hapcizás" mögött. A csecsemők orrjárata nagyon szűk, bármilyen kis levegőben keringő portól, vagy bármi mástól eldugulhat. Ilyenkor a baba egy kiadós tüsszentés segítségével szabadul meg a zavaró szennyeződéstől. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ilyen kicsi gyerekek jóval gyakrabban lélegeznek szájon keresztül, mint az idősebbek. Vagyis ha a baba tüsszent, az önmagában nem feltétlenül a betegség jele.

A kisbaba orrát nagyon sok minden irritálhatja. Bármilyen füst, por, vagy szőr okozhat orrdugulást. De különböző szépészeti cikkek (parfüm, illatosítók, hajfixáló spray), a benzin, vagy a festékszag is okozhat problémát. Orrdugulás esetén érdemes végiggondolni, hogy találkozott-e a baba ezekkel az anyagokkal.

Az orvosok álláspontja sem egységes, egyesek szerint , ha más betegségre utaló tünetet nem észlelünk, nem kell az eldugult baba orrot tisztítani. Az anyák mégis jobban szokták érezni magukat akkor, ha valamit tehetnek ilyen esetekben. A leggyengédebb módja az orr kitisztításának a különböző sóoldatok használata. Ezek bármelyik gyógyszertárban kaphatóak, recept nélkül. Fellazítják az orrban lévő váladékot, ami aztán könnyedén távozik.

A párásító használata is jó ötlet lehet, a kevésbé nedven levegő egyszerűbbé teheti a csecsemő számára a légzést. Szintén hasznát vehetjük annak, ha megemeljük egy kicsit a baba fejét. Állítólag nem célszerű párnát tenni a pici feje alá, mert ez növeli a bölcsőhalál kockázatát. Viszont a matrac alá betett, összehajtogatott takaró, vagy bármi más tökéletesen megfelel a célnak. Az orrdugulás nagyon gyakori és alapesetben teljesen veszélytelen dolog a kisbabáknál, de ezekkel a trükkökkel azért növelhető a kicsi (és a saját) komfortérzetünk.

Forrás: momjunction.com

További érdekes cikkeket találsz lentebb, a "Babázol? Segítünk?" témánkban:
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
Játékok, ruhák, eszközök
Babás dolgok
További anyagok