6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
13°
Kedd
18°
2024.02.24. szombat, Mátyás
filter.hu filter.hu

Tisztítás és javítás az akril alapanyagú kádak esetében

Az akril alapú kádak tekinthetők az egyik legsokoldalúbb fajtának. Népszerűségüknél fogva a gyártók hatalmas mennyiséget állítanak elő belőlük.

De mint szinte minden használati berendezés esetében, itt is szembe kell néznünk a karbantartási teendőkkel. A Global Viva Market akril kádak kínálatából beszerzett darab is így lehet sokáig fürdőszobánk éke.

Vegyük sorra, mik a legjobb ötletek tisztán tartásukhoz. Ha megsérülnek, akkor sem kell megijednünk, van mód a javításra is, amit bárki el tud végezni.

Tisztítást csak kíméletesen

Egy hátrányt itt mindenképpen meg kell említeni. Az akril meglehetősen hajlamos karcolódásra. Éppen ezért kell puha szivacsot, lágy sörtével rendelkező kefét és kímélő tisztítószert alkalmaznunk.

A súrolószer felhasználása ezáltal tiltólistán van. Nagyon komoly károkat okozhatunk vele. Ha megvan a megfelelő szivacs és kefe, már csak ki kell választanunk a tisztítószert. Citromlé vagy ecet nagyon jó tippnek minősül. Egy kád tisztán tartásához bőven elégséges. További jó hír, hogy ezek az anyagok egy háztartásban mindig megtalálhatók. Így erre sem kell külön figyelnünk.

Ahogy azt már említettük, az akril kádak igen érzékenyek a keményebb, durvább anyagokra. Érdemes olyan szivacsokat, keféket beszereznünk, amelyek sérülékeny felületekhez használhatók. A mikroszálas termékek például biztosan beválnak. Puha sörtéjű kefét is csak kiterjedt, makacsabb szennyeződés esetén állítsunk harcba.

Fontos a kád gyakori tisztítása

Aranyszabályként meg kell említeni: minél gyakrabban tisztítjuk kádunkat, annál kevesebb dolgunk lesz vele. Ha konkrét választ kellene adnunk, akkor a heti egyszeri alkalom tűnik a legideálisabbnak. Miért fontos ilyen gyakran tisztítani? Így a kosznak és a különböző foltoknak esélyt sem adunk a stabilabb megtapadásra. Nincs súrolás, nincs karc.

Ha szennyeződést látunk, egyből tisztítsuk meg a felületet. A művelet halogatása csak ront a helyzeten. Később meg úgyis megbánjuk.

Ne feledjük, minden tisztításhoz használt eszköz puha legyen. Jó fokmérő, ha a bőrünkön teszteljük. Ha nem kellemetlen az érintése, akkor az a kádnak is jó lesz.

Minden tisztítás után mossuk le tiszta vízzel a felületet. Így alkalmat sem adunk a felhasznált anyagok odaszáradására.

Van mód a karcok, repedések és lyukak kijavítására

Most már tudjuk, ha nem vagyunk elég figyelmesek, kádunk könnyen karcossá válhat. Súlyosabb esetben meg is repedhet.

Aggodalomra azonban nincs ok, ha nem olyan vészes a helyzet, akkor házilag is helyrehozhatjuk a csorbát.

A kádgyártók ajánlásával kifejezetten karcolások eltávolítására alkalmazható pasztát is beszerezhetünk. A felhasználási útmutatók mindig egyértelműek, így nem is hibázhatunk. Amennyiben repedést tapasztalunk, arra is van speciális anyag. Az akril javítókészlettel könnyű dolgunk lesz, amely vízmentesen tömít.

Ha nagyobb a baj, akkor kénytelenek leszünk szakember segítségét igénybe venni. Lehet, hogy költségesebb, de nem érdemes kockáztatni.