14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Hogyan válasszuk ki a megfelelő villanypásztort?

Az elektromos kerítést ma már számtalan területen alkalmazzák, mivel az egyik legelőnyösebb megoldásnak számít, ha egy nagyobb legelőt, mezőt vagy erdőt akarunk elkeríteni. Több célból is lehet villanypásztort telepíteni, és ma már akár otthon a kertben is könnyedén elhelyezhetünk egyet. De mégis mire kell figyelni a kiválasztásnál?

A villanypásztor mindenhol megállja a helyét

Elektromos kerítéssel valószínűleg már mindenki találkozott, ha más nem, akkor állatkertben, hogy a vadállatok ne másszanak ki az érdeklődők, nézelődők közé. Természetesen ez csak egy példa a rengeteg felhasználási mód közül. Ma már többféle kialakítással találkozhatunk, elég csak megnézni a Vinex villanypásztor bolt termékeit, és máris láthatjuk mennyi lehetőség áll a rendelkezésünkre.

A kiválasztás nem egy egyszerű feladat, mivel több tényező is befolyásolja, hogy mégis melyik elektromos kerítés lesz az ideális. Általában két fő szempontot kell figyelembe venni: a telepítés helyszínének adottságait, valamint azt, hogy milyen célból alkalmazunk villanypásztort.

Előbbi azért is fontos, mert választhatunk hálózati készüléket, ami már a meglévő elektromos hálózathoz csatlakozik, így kell, hogy a közelben legyen lehetőség a hálózatra csatlakozni.

Választhatunk akkumulátoros készüléket is, ami egy jó minőségű és feltöltött akkumulátorral meghatározott ideig működőképes. A töltést meg lehet oldani napelemmel is. Ma már olyan változatok is elérhetőek, amelyek a kettő megoldást ötvözik, afféle duó készülékek.

Fontos, hogy bármelyiket is válasszuk, mindig szabványos és megbízható készülék kerüljön a kosárba. Természetesen nemcsak a területi adottságokra kell odafigyelni a vásárlásnál, hanem az elektromos kerítés feladatára is.

A villanypásztor célja

Ahogy azt már említettük, számtalan területen lehet használni elektromos kerítést. Ilyen például a növénytermesztés, állattenyésztés, mezőgazdaság, gyümölcsösök, erdőgazdálkodás, szőlőtelepítések, erdőtelepítések, faiskolák védelme, háztáji gazdaságok állatállományának kezelése, de még a házi kedvencek biztonságos tartása is megoldható villanypásztor segítségével.

Általában három célt különböztetünk: az állatállomány területen belüli tartása, a vadállatok kívül tartása vagy ennek a kettőnek az ötvözése.

Egy igazán univerzális megoldás

A villanypásztort napjainkban, mint látható, több területen is alkalmazzák. Nagy előnye például a legeltetés esetén, hogy könnyedén ki lehet alakítani új legelőket. Vannak mobilis kialakítások, amelyeket egyszerűen fel lehet szedni és újra telepíteni.

Az állatok testi épsége miatt sem kell aggódni, mivel a villanypásztor elsődleges célja, hogy érintés esetén egy kellemetlen élményt okozzon, hogy később senki ne próbálkozzon a be- vagy kijutással. Érdemes az elektromos kerítést választani, mivel hosszú távon is biztos megoldást jelent.