7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
10°
Szombat
14°
2023.12.06. szerda, Miklós
filter.hu filter.hu

A közösségi média és a társkereső oldalak árnyoldalai

A közösségi média platformok, a társkereső oldalak és az ismerkedésre tervezett applikációk forradalmi változásokat hoztak az életünkbe az utóbbi évtizedekben. Ez a technológiai fejlődés nem csupán a társkereső folyamatokat egyszerűsítette le, hanem jelentős hatást gyakorolt a már meglévő kapcsolatainkra is.

A közösségi média alapvetően változtatta meg a kommunikációt az emberek között. Ez előnyös lehet abból a szempontból, hogy ma már egyetlen pillanat alatt kapcsolatba léphetünk idegenekkel, ha társkereső folyamatokban vennénk részt, vagy bármikor gondolhatunk partnerünkre egy videós üzenet formájában, mindegy, hogy éppen több száz vagy ezer kilométerre vagyunk egymástól. Ezáltal a távkapcsolatok is működőképesebbek lettek, és könnyebben átvészelik egymás hiányát azok a párok, akik kénytelenek többet távol lenni egymástól.

Azonban a közösségi média használata során felmerülhetnek olyan kihívások, amelyek negatív hatással lehetnek a párkapcsolatunkra. Az online platformokon való túlzott jelenlétünk időrabló lehet és könnyen elvonhatja a figyelmünket a valós élettől, és ezáltal a partnerünkről. Negatív hatásként említhető továbbá az, hogy a virtuális tér erősen befolyásolhatja az önbizalmunkat, az énképünket. Az emberek gyakran irreális szinten kötődnek a közösségi médiából érkező visszajelzésekhez. Tökéletes és kiszínezett képet próbálnak mutatni magukról azért, hogy minél inkább kivívják mások elismerését vagy vonzalmát. Ez pedig egyértelmű módon nem kevés feszültséget okozhat a párkapcsolatokban is.

Online társkeresés egyszerűen

Mivel az online párkereső oldalak és társkereső alkalmazások lehetőséget adnak arra, hogy másokkal egy pillanat alatt kapcsolatba lépjünk, ez néha bizalmatlanságot ébreszthet partnerünkben. Igaz, hogy a közösségi média oldalak és a társkereső oldalak alapvető céljai különböznek de mégis: a közösségi média oldalak és a társkereső oldalak között számos hasonlóság is található.

A profilokon szereplő információk segítségével a felhasználók mindkét felületen könnyen megismerhetik egymást, és eldönthetik, hogy szeretnének-e közelebbi kapcsolatot kialakítani. Mindkét platformon chat- vagy üzenetküldési funkciók állnak rendelkezésre, amelyek segítségével a felhasználók közvetlenül kommunikálhatnak egymással. Egyetlen kattintás és máris szóba elegyedhetünk egy számunkra vonzó személlyel.

Nem létezik szabály arra vonatkozóan, hogy egy kapcsolatnak hogyan kellene kinéznie, de onnantól kezdve, hogy az egyik, vagy akár mindkét félben elégedetlenséggel, bizalmatlansággal kapcsolatos érzések ütik fel a fejüket, onnantól ezeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Sokan ráadásul azért használják a közösségi média felületeket a társkereső alkalmazások helyett, mert azok úgymond ártalmatlanabbnak tűnnek, hiszen mégiscsak egy olyan közösségről van szó, ahol tényleg mindenki fent van, nem csupán azok, akik társkereső céllal regisztráltak be.

Kapcsolati tanácsok

Egy kiegyensúlyozott, megértő kapcsolatban elengedhetetlen, hogy közösen átbeszélt szempontok alapján olyan kompromisszumot találjunk, ami mindkettőnk számára megfelelő.

Önmagában nem a közösségi médiával van probléma, sokkal inkább azzal, ha valakinek nincsenek világosan felállított értékrendbeli határai. Ha nem ismerjük jól magunkat, ha bizonytalanok vagyunk a kapcsolatunkban és csak sodródunk, akkor a csábítás ugyanúgy ránk találhat, függetlenül az online tértől. Számos tényező segítheti és ronthatja tehát a kapcsolati elégedettséget, és a közösségi média csak egy ezek közül. Azonban, ha nyitottak és őszinték vagyunk az érzelmeinket és határainkat illetően, az sokat segít.

Ha a közösségi tér negatív hatásait mi is tapasztaljuk a párkapcsolatunkban, akkor először is értsük meg a probléma mögött a motivációt. Szedjük össze gondolatban, hogy miért ragaszkodunk annyira a közösségi médiában történő kommunikációhoz. Kérdezzük meg magunktól, hogy miért osztunk meg minden egyes információt másokkal, hogy rosszabb lesz-e a kedvünk, ha nem LIKE-olják túl sokan a bejegyzésünket. Ugyanezeket a kérdéseket tegyük fel a partnerünknek is, hogy megismerhessük a nézőpontját.

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok megértése segíthet azonosítani, hogy milyen hatással van a személyiségünkre, és ezáltal a párkapcsolatunkra a közösségi média.

Ha a társkereső oldalakkal szemben jobban kedveljük a hagyományos, elegáns ismerkedési módokat, és inkább személyesen ismerkednénk, akkor érdemes egy Exkluzív Társkereső Iroda szolgáltatásait igénybe vennünk.