9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
10°
Szombat
14°
2023.12.06. szerda, Miklós
filter.hu filter.hu

Tényleg igaz, amit az emberek az offshore-ról gondolnak?

Az offshore fogalma első hallásra többnyire negatív csengéssel bír. Nagyon sokféle értelmezés látott róla napvilágot az elmúlt években, évtizedekben - többnyire nem jó értelemben. Pedig az offshore nem ördögtől való dolog, alapból semmi illegális és törvényellenes nincs benne. Adócsalás helyett valójában inkább adóoptimalizálásról kell beszélni. Ezen felül pedig számos előnye lehet annak, ha egy vállalkozás a működését offshore keretei között képzeli el.

Az offshore nem más, mint az adózási és üzleti lehetőségek kiaknázása

Sokak számára homályos terület az offshore, de valójában olyan külföldi vállalkozást jelent, amely optimalizálja az adózási és üzleti folyamatait, illetve kiaknázza a legjobb nemzetközi lehetőségeket. Előfordulhat például, hogy valaki külföldön azért alapít céget, hogy a nemzetközi piacokra is betörjön, valamint az üzleti folyamatait kiszervezze. Az offshore „kellemeset a hasznossal” része abban nyilvánul meg, hogy az adózási és a jogi szabályok is kedvezőbbek az adott országban.

„Mutyizás” helyett okos és törvényes üzleti döntés

Az offshore cég üzleti tevékenységét jellemzően más ország(ok)ban folytatja, mint ahol bejegyezték. Így például nemzetközi szinten is működhet úgy egy társaság, hogy közben hivatalosan valahol az Egyesült Arab Emírségekben, például Dubaiban van bejegyezve. Ennek pedig számos előnye adódik.

Először is, adózási szempontból kedvező: sok országban jobb adózási feltételekkel lehet vállalkozni, mint az otthoni székhelyű vállalkozások esetében. Az offshore cégek továbbá gyakran könnyebben hozzáférnek a nemzetközi piacokhoz, és profitálnak azokból a gazdasági feltételekből, amelyeket az adott ország kínál. Az üzleti diverzifikáció lehetőségei is vonzóak. Például, ha egy vállalkozás a nemzetközi piacon is jelen van, akkor a gazdasági változásoknak való kitettsége is alacsonyabb. Ugyanakkor oda kell figyelni arra, hogy az üzeltevezetés ne essen át másik országba, mert akkor adóztathatóvá válik az offshore cég ezen a helyszínen.

Kedvező külföldi vállalkozói bankszámla

Az offshore számla a cégalapítás mellé dukál, hogy a vállalkozók pénzügyi eszközeiket diverzifikálják – vagy szimplán adóoptimalizálási célból nyitják meg. A külföldi számlákat a vagyonbiztonság miatt is sokan kedvelik, viszont fel kell készülni arra, hogy sokkal alaposabb átvilágítás történik a számlanyitás előtt, mint egy magyar bankban. Ne legyen hiú ábrándjaink a banktitokról sem, ugyanis anonim és ehhez hasonló bankszámlák már régóta nem léteznek. 

A számlák tehát szigorú szabályozás alá esnek, és fontos betartani az adózási előírásokat. Az adóelkerülés illegális, és súlyos következményekkel jár. Fontos ezért, hogy ne keverjük össze az adóoptimalizálás fogalmával és tisztában legyünk a szabályozásokkal. Kizárólag a helyi törvényeket betartva alapítsunk külföldi vállalkozást és nyissunk számlát! Ehhez pedig az kell, hogy hozzáértő pénzügyi szakemberek vegyenek körbe minket.

Hogyan alapíthatunk céget és nyithatunk számlát kedvező körülmények között?

Szigorúan azt tanácsoljuk, hogy senki ne vágjon bele külföldi vállalkozásba adószakértő nélkül, mivel az ördög a részletekben rejlik. Akik offshore céget alapítanak – például adóoptimalizálási céllal –, azoknak a jó adószakember olyan, mint a jó könyvelő. Teljeskörű ismeretekkel rendelkezik, segít a végtelen labirintusokban való tájékozódásban, és természetesen minden kérdésre tudja a választ.

A Crystal Worldwide Group szakértői csapatának egyik fő specializációja az offshore cégek és a nemzetközi adózás, ahol minden törvényes lehetőséget kihasználunk annak érdekében, hogy ügyfeleink adóköltségeit minimálisra csökkentsük, és vagyonuk a lehető legnagyobb biztonságban legyen.