7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
10°
Szombat
14°
2023.12.06. szerda, Miklós
filter.hu filter.hu

Útmutató a megfelelő tárhely kiválasztásához

Ha szeretnél létrehozni egy honlapot, akkor mindenképpen szükséged lesz egy tárhelyre. Függetlenül attól, hogy keretrendszert fogsz-e használni vagy sem, tárhely mindenképp kell.

Kérdések, amelyeket végig kell gondolnod

Minden szolgáltatónál, így a Sybellnél is több tárhelycsomag közül választhatsz. Az egyes csomagok között jelentős az eltérés. Amíg egy egyszerű bemutatkozó oldalhoz bőven elég lehet akár az 500 MB-os opció, addig egy komolyabb webáruházhoz már sokkal nagyobb erőforrású tárhelyre van szükség.

Fontos kérdés, hogy milyen jellegű tartalmakat szeretnél feltölteni az oldalra. Főként cikkeket, blogposztokat akarsz publikálni kevés képpel, vagy inkább a vizuális tartalomra helyeznéd a hangsúlyt? Tartsd észben, hogy a nagy felbontású képek, galériák, videók nagyobb tárhelyet igényelnek.

Fontos szempont, hogy hányan látogatják a weboldalad

Nem mindegy az sem, hogy mekkora az oldalad látogatottsága. Ha sokan keresik fel nap mint nap, akkor érdemes a Sybell Power X csomagban gondolkodni.

Az egyes tárhely opciókhoz ugyanis eltérő erőforrás tartozik. Ahogy növekszik a weblapod felhasználó száma, úgy lesz szükség a gyorsabb processzorra. Igen kellemetlen volna, ha éppen egy vásárlói roham kellős közepén mondaná be az unalmast a weboldalad, mert így elveszíthetsz egy csomó ügyfelet. Manapság ugyanis a legtöbben, ha nem kapnak meg egy adott dolgot egy webáruházban, akkor máris keresik az alternatív lehetőséget a vásárlásra, méghozzá szinte azonnal.

Lényeges, hogy mindig álljon elegendő memória a rendelkezésedre

A memóriát méretétől függően MB-ban vagy GB-ban szokás megadni. Egy egyszerű WordPress alapokon nyugvó személyes blog néhány bővítménnyel 128 MB memóriával is képes üzemelni.

Azt, hogy mennyi képi és videós anyagot tudsz feltölteni a tárhelyedre, a mérete határozza meg. Arra pedig, hogy a weboldalad mennyire gyors, és egyidejűleg mennyi felhasználót tud kiszolgálni, a RAM van ráhatással.

Ügyelj a weboldalad optimalizálására!

Mivel a nagyobb tárhely többe is kerül, ezért célszerű már eleve úgy létrehoznod a weboldaladat, hogy gondolj arra, mindennek ára van. Manapság a felhasználók többsége inkább a tartalomra koncentrál. Egy letisztult dizájn is lehet elegáns, mégis sokkal kevesebb helyet “eszik meg” a tárhelyből.

A feltöltött multimédiás tartalmakat mindenképpen optimalizáld! Sokan még mindig PNG-ben vagy JPG-ben töltik fel a képeket, pedig a WebP formátumú képek jelentősen kevesebb helyet igényelnek. Törekedj arra, hogy lehetőség szerint egyetlen kép se legyen fél MB-nál nagyobb!

Ha csak nincs valamilyen különleges oka, akkor jól teszed, ha nem a saját tárhelyedet terheled videókkal. Hozz létre egy YouTube csatornát vagy töltsd fel a mozgóképes tartalmaidat a Vimeo felületére! Így elegendő csak beágyaznod a tartalmat az oldaladra. Bár fizikailag nem a te tárhelyeden lesznek a videók, a felhasználók ebből szinte semmit sem fognak észlelni.