7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
10°
Szombat
14°
2023.12.06. szerda, Miklós
filter.hu filter.hu

Napelem teljesítmény kalkulátor: így lehet könnyebben tervezni

Amikor napelemes rendszert szeretnénk telepíttetni az otthonunkhoz, akkor az első és legfontosabb kérdés az, hogy mekkora teljesítményű legyen a napelemek termelése? Pontosabban, mennyi és mekkora teljesítményű napelemes paneleket kell felszerelni ahhoz, hogy az teljes mértékben kiszolgálja az elektromos fogyasztásunkat? A kérdést általában a megbízott szakemberek szokták kiszámolni, viszont nem árt, ha mi is tudjuk a mennyiséget, legalább körülbelül értékre.

Az áramszámla az első támpont...de nem az utolsó

A napelemes rendszerünk leendő termelési kapacitását leginkább abból tudjuk kikalkulálni, ha megfigyeljünk az átlagos áramszámla fogyasztásunkat. A szakemberek azt mondják, hogy ezt felfelé kerekítve érdemes meghatározni és nem csak pár Kilowattal. Gondolnunk kell arra, hogy például a jövőben milyen elektromos fogyasztókat tervezünk még. Elektromos autóra cserélnénk a jelenlegit, vagy esetleg még beszereznénk egy nagyobb fagyasztóládát? Ezeket mind bele kell kalkulálni a fogyasztásba, hiszen a napelemes rendszernek csak akkor van igazán értelme, ha az kényelmes ki tud minket szolgálni. A legjobb, ha megkérünk egy energetikai szakembert a fogyasztásunk, és a jövőbeli fogyasztásunk kiszámítására, addig pedig az ST Solar weboldalán is találunk egy hasznos napelem kalkulátort. Mégis azonban felmerül a kérdés, hogy körülbelül mennyit számolhatunk úgy átlagosan? Ezt a kérdést sokan felteszik, hiszen főleg a viszonyítási alapokból kiindulva tudunk tájékozódni igazán. Ha például egy többgenerációs, kifejezetten nagy családi házat veszünk, akkor elmondható, hogy annak a havi fogyasztása körülbelül 500 kWh körül tehető havonta – ez évente 6000 kWh-t jelent. Ebben még nincsenek olyan pluszok, mint egy elektromos autó töltése, vagy mondjuk a teljes családi ház elektromos fűtési rendszere. Már azonban egy ilyen fogyasztás esetében is legalább úgy kell számoljunk, hogy optimális körülmények között egyetlen napelem átlagosan évente 1000-1200 kWh-t termel. Vagyis az ilyen családi ház esetében, hogy egész évre elegendő legyen a termelés legalább 7-8 napelem panelre van szükség. Viszont ez a számítás csak a jelenre vonatkozik, nincs benne a jövőbeli elektromos fejlesztési terv, illetve nem számoltunk az időjárással és a napsütéses órák számával. Értelemszerűen egy hegyvidéki területen, ahol kevésbé érvényesül a folyamatos napsütés, több napelemre lehet szükség, illetve olyan napelem típusokra, amelyek könnyebben képesek befogni a kevés fényt. A legjobb tehát, ha az erre specializált szakemberekkel egyeztetünk, ők pontosan meg tudják határozni, hogy mennyi napelem panel szükséges a fogyasztásunkhoz mérten.

Mire figyeljünk még oda, ha napelemes rendszert szeretnénk?

Napelemes rendszerből többfélét telepíthetünk, amelyet szintén nekünk kell eldönteni. Ez lehet tisztán visszatáplálós napelem, vagyis hálózatba betáplálós, szigetüzemű – azaz zárt, akkumulátoros, illetve hibrid is. Utóbbi mindkét -féle működésre képes. Hogy melyikre van szükségünk azt egyrészt a szakember is javasolhatja, ám másrészt nekünk is valamilyen szinten el kell döntenünk. Ezen kívül – habár ebben szintén segíteni fog a szakember – az uralkodó időjárási viszonyokhoz mérten, és az épület tetőszerkezete szerint kell napelem rendszert válasszunk. Az ehhez köthető tényezők ugyanis megint csak fontosak, amennyiben egy jól működő rendszert szeretnénk. A legjobb tehát minden esetben az, ha profi szakemberek segítségével méretjük fel az igényeinket, a fogyasztásunkat és természetesen az épületet is, ahová telepíteni szeretnénk a napelemeket.