12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Az online gaming a huszonegyedik század új társadalmi normája?

Érdekes kérdés, és még érdekesebb az a vita, amelyet ez a felvetés el tud indítani különböző nézetekkel rendelkező személyek között. Nos, az mindenesetre igaz, hogy az online gaming az elmúlt években mintha már nem lenne olyannyira elítélendő a nagy tömegek szemében, mint annak előtte. Hiszen tudjuk, hogy a videojátékokat és mindenféle más online játékot bélyegeztek meg, mondván, hogy ezek káros hatással vannak az ember mentális egészségére, főleg a gyerekek fejlődésére.

Én azonban úgy gondolom, hogy ezek is, ahogyan például a mobiltelefonok is, csak eszközök, amelyeket mi, emberek, játékosok, használhatunk megfelelően vagy úgy is, hogy az valóban ártani fog.

Játékok az online gaming világából:

  • videojátékok
  • stratégiai játékok
  • multiplayer/single player játékok
  • online kaszinójátékok
  • online minijátékok
  • mobil játékok

Javult a gamerek megítélése

Ahogyan röviden már említettem, az utóbbi években egyre elfogadottabb lett az online játék, sőt még a mainstream vonalon is elkezdett egyre népszerűbbé válni. Ez többek között annak is kösznhető, hogy például egyre több befolyásos közszereplő, színészek stb. beszélt arról a nyilvánosságnak, hogy bizony szokott online játékokkal játszani, legyen szó videojátékokról vagy akár a Lemon Casino és a hozzá hasonló felületek kaszinó játékaival.

Nem ördögtől való a szórakozás és a kikapcsolódás

Mindazok, akik általában a játékok ellen szólnak, azt hangoztatják, hogy ezek elveszik az időt attól, hogy az ember a szeretteivel töltsön időt, vagy hogy egyéb hasznos tevékenységekkel haladjanak, fejlődjenek és cselekedjenek valami jót.

Természetesen ennek a hozzáállásnak is megvannak az igazságai, összességében viszont úgy gondolom, hogy nem kellene hagyni, hogy a negatív következményekért mindig a körülményeket okoljuk, és soha sem azt, aki az adott helyzetet megteremtette.

Miért kell mindig produktívnak lenni?

Mindazok, akik az online játékok haszontalanságára hívják fel a figyelmet, gyakran hangoztatják, hogy a játékkal értékes időt veszítünk. Felmerül azonban a kérdés, hogy miért kellene folyton produktívnak lenni, miért ne lehetne így, a játékok segítségével is kikapcsolódni?

Változnak az idők, ritkábbak a kritikák

Az idők azonban látszólag sokat változtak, és egyre több jel mutat rá, hogy az online gaming elfogadott és népszerű tevékenységgé válik. Azok is elkezdték megízlelni az online játékok varázsát, akik eddig talán megvető pillantásokkal tekintettek rájuk. Az online játékok által generált trendek egyre népszerűbbek és olyanok tetszését is elnyerik, akik korábban nem érdeklődtek ez iránt.

Ha a jelenlegi tendenciák így folytatódnak, bizony, nem lehetetlen, hogy az online gaming társadalmi alapvetéssé váljon, akárcsak a zenehallgatás vagy a főzés.

Fontos a mértéktartás, ez biztos

Nem feledkezhetünk meg mindennek ellenére a felelősségteljes játékról és a mértéktartásról, ami az élet számos területén nagyon fontos, így az online gaming esetében is az. Addig nem jelenthet problémát semmilyen online játék, ameddig tudjuk, hogy hogyan tartsunk mértéket, tehát, amíg tudjuk, hogy mi az elég, és egyensúlyt tudunk tartani a kötelességeink és a szórakozás között.

Mindennek ez a titka, hiszen a jó teljesítményhez szükség van a kellő kikapcsolódásra, viszont a karrier és hasonlók terén történő fejlődéshez szükség van az önfegyelemre is.

Ha tehát a megfelelő egyensúlyra törekszünk, és arra, hogy sem a kapcsolataink, sem a karrierünk rovására ne menjen az online gaming révén történő kikapcsolódásunk, akkor jó úton járunk, és addig mindegy is, hogy mások mit gondolnak a szórakozás ezen formájáról.