9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
10°
Szombat
14°
2023.12.06. szerda, Miklós
filter.hu filter.hu

A túraöltözék legfontosabb része a bakancs

Ha átázik, kilyukad a bakancs, ha nem tartja megfelelően a lábat, lehet bármilyen spéci a többi túraruházatunk, fordulhatunk is haza. Ezt megelőzve nézzünk utána, mégis milyen lábbelit választunk a legközelebbi teljesítménytúrára vagy hétvégi erdei kirándulásra.

Manapság tucatnyi márka ezernél is többféle túrabakancsából válogathat az, aki úgy dönt, hogy túrázni szeretne menni. Nem mindegy azonban, milyet vásárolunk. Azért, hogy ne legyen kidobott pénz a ráköltött összeg és annak érdekében, hogy biztonságosan mozoghassunk a terepen, alaposan utána kell járnunk a témának. A StreetSport webáruház túrabakancsai például remek választások.

A jó bakancs ismérvei

  • Vízálló és közben légáteresztő - nem csak száraz időben kel útra az ember, ezért fontos, hogy esőben vagy nedves talajon se mondjon csütörtököt a túrabakancs, közben viszont szellőzzön megfelelően a lábunk, hogy száraz maradhasson akármilyen körülmények között.
  • Jól tartja a bokát, a talpat - kialakítása miatt elkerülhető a bokasérülés, emellett a belső párnázottság miatt nem töri fel a lábunkat és kevésbé veszi majd igénybe talpunkat egy hosszabb kirándulás.
  • Megfelelően tapad a földhöz - a bakancs talpának bordázottsága, mintázata és tapadása biztosítja a biztonságos haladást, így bármilyen terepen is mozogjunk, nem kell attól félnünk, hogy elcsúszunk, elesünk.

Így vigyázz rá

Természetesen a minőségi lábbeli úgy szolgálja tovább birtokosát, ha az minél jobban vigyáz rá. A túrákon a bakancs véd minket, otthon viszont a helyzet megfordul: nekünk kell őt óvni. Ehhez az kell, hogy rendszeresen, helyesen tisztítsuk. Ha sáros lett, vegyük ki belőle a talpbetétet és a fűzőt és így hagyjuk megszáradni. 

Figyelem! Ne hagyjuk a napon vagy a túl forró radiátor mellett, inkább egy szellős helyet válasszunk. A száraz sarat keményebb kefével távolítsuk el, utána speciális, erre fejlesztett mosószerrel és meleg vízzel tisztítsuk tovább a bakancsot. A lábbeli ne ázzon át ilyenkor, megelőzésképp tegyünk bele újságpapírt, hogy az felszívja a nedvességet. Ha ez megvan, tegyük vissza a szellős helyre és hagyjuk, hogy magától megszáradjon.

Igény szerint használjunk impregnáló spray-t vagy különböző, bakancsvédő termékeket.

Válasszunk jól lábbelit

Az okos túrázó a terep nehézsége szerint választ lábbelit a kirándulásokhoz, így ezek alapján megkülönböztethetünk több kategóriát, melyek a könnyű terepre alkalmas cipőktől egészen az a hegymászó vagy approach lábbelikig terjednek. Azért fontos, hogy a megfelelő kategóriájút vásároljuk, mert így elkerülhetjük a baleseteket, ficamokat, húzódásokat.

A bakancson túl persze a túraöltözék és a felszerelés sem elhanyagolhatóak, ezek is magas minőségű, tartós anyagokból készüljenek, melyekkel nem nyűg, hanem élmény a túrázás. 

Fedezd fel hazánk és a Földünk magaslatait, csodás tájait úgy, hogy közben nem kell aggódnod a kényelem és a biztonság miatt!