5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Szerda
2023.12.03. , Ferenc
filter.hu filter.hu

Aktív családba születik a gyerek? Semmi gond!

Bár sokan azt hiszik, de nem kell lemondani a sportról és az aktív életről csak azért, mert bővül a család. Ugyan a gyermek szinte minden téren átalakítja szülei életét, nem kell, hogy a hobbijainkat is feladjuk.

Egy kicsi érkezése sok készüléssel jár, ide tartozik a különböző kellékek, használati eszközök, ruhák, játékok és egyebek bevásárlása is. A vidaXL webáruházban többek között babakocsik és sporteszközök széles választékát találjuk meg egy helyen, így ha sportos családba születik a jövevény, akkor szinte mindent megrendelhetünk innen egy helyről.

Milyen a jó babakocsi?

Egyértelmű válasz nincs arra, hogy milyen a jó babakocsi, hiszen ahány szülő, gyerek és helyzet, annyi igény születhet. Azonban vannak olyan szempontok, melyeket figyelembe kell vennünk a vásárlásakor, és ha ezeket megválaszoltuk, máris közelebb kerültünk a megoldáshoz.

  • Sík terepen vagy rosszabb minőségű úton, földúton fogjuk a leggyakrabban használni?
  • Milyen magas a szülői pár két tagja?
  • Autóval utazás vagy a tömegközlekedés lesz a gyakoribb?

Ezekből kiindulva érdemes megnézni többek között, hogy dönthető-e vagy összecsukható-e a babakocsi, milyen nehéz, milyen anyagból készültek a kerekek és azoknak milyen az átmérője, állítható-e a kocsi magassága, lehet-e fékezni és úgy általában, mekkora a teherbíró képessége.

A különböző babakocsitípusok más és más választ adnak a fenti kérdésekre, így válogathatunk multifunkciós, sport-, iker-, futó- és elektromos babakocsik közül is. Ha az aktív életet részesítjük előnyben, akkor érdemes beruházni a hétköznap használt termék mellett egy futóbabakocsira is, hogy a szülők akkor is hódolhassanak kedvenc szabadidős tevékenységüknek, ha már megszületett a baba.

Hogy szoktassuk sportra a gyereket?

Nem lehet elég korán kezdeni az aktív életet, egy már járni tudó baba is biztonsággal ismerkedhet a különböző sporteszközökkel, főleg a labdákkal, legyen az focilabda vagy kosárlabda, később ezek fejlesztik majd koordinációs készségeit és egyensúlyérzékét is.

Ha van egy üres falfelület az udvaron vagy a garázsban, felszerelhetünk rá a kicsi magasságának megfelelő kosárlabdapalánkot, ahol gyakorolhatja a célbadobást. Ahogy nő, úgy emelhetjük a magasságot és úgy komolyodhat, bonyolódhat a játék is.

A mindennapi séta, biciklizés is hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerek életébe már néhány hónapos kortól beépüljön, hogy a mozgás jó és hasznos dolog.

Tippek és trükkök, hogy ne nyűg legyen a sport

  • Fogjuk fel játékként, és mint lehetőséget tárjuk a gyerek elé, ne mint kötelező tevékenységet.
  • Gazdagodjon sikerélményekkel, ezáltal hamarabb megkedveli a sportos életet.
  • Járjunk előtte jó példával, ne csak mondjuk, tegyük is.

Ne keseredjünk el, ha esetleg nem úgy alakul, hogy a gyerek sportos lesz, vagy nem kedveli meg az általunk űzött sporttevékenységet, hobbit. Az ízlés később is változik, legyünk vele türelmesek!