8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
10°
Szombat
14°
2023.12.06. szerda, Miklós
filter.hu filter.hu

Mi mindent érdemes tudni a szájvíz használatról?

Az elmúlt pár évben nagy népszerűségre tettek szert a drogériákban is kapható szájvizek. Ma már a szájápolási rutin fontos részét képezi a csekély alkoholtartalmú vagy teljesen alkoholmentes folyadék. De mit érdemes még tudni róla?

Pontosan mit értünk szájvíz alatt?

A szakemberek tapasztalatai alapján nagyon sokan nem megfelelően használják a szájvizet, például túlzásba esnek alkalmazása során. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy a nem megfelelő használat által többet ártasz, mint amennyi hasznot teszel.

Ezt alátámaszthatják a MesterDent Fogászati Rendelő munkatársai is, akik 2020 óta nyújtanak teljes körű ellátást a rendelő pácienseinek. A szolgáltatások széles körébe tartozik az általános fogászat, beleértve a fogkő-eltávolítást, a fogszabályozás, a fogpótlások, az implantológia, a diagnosztika, az esztétikai fogászat, a szájsebészet és a mikroszkópos gyökérkezelés.

A szájvíz tulajdonképpen olyan szájüreg öblítésére kifejlesztett folyadék, mely tartalmazhat fluoridot, antimikrobiális anyagokat, illatanyagokat, valamint különféle hatóanyagokat, melyek mind hozzájárulnak a kellemes lehelet és a jó szájhigiénia létrejöttéhez. A szájvíz lehet alkoholmentes vagy alkoholos.

A legalapvetőbb tudnivalók

Habár hasznos lehet a szájvíz használata, azonban nem helyettesíti a mechanikai, vagyis fogkefe általi tisztítást. Éppen ezért a napi legalább kétszeri fogmosást nem lehet megúszni a szájvíz használatával. A fogselyem szintén kiváló kiegészítés lehet a lepedék eltávolítására.

Azok, akik nem használnak rendszeresen szájvizet, nem kell aggódjanak, hiszen enélkül is megvalósulhat a fogak alapos tisztítása. Sőt, a napi szintű alkalmazást nem is ajánlják a szakemberek. Ha mégis ragaszkodsz a szájvíz használathoz, akkor két-három naponta öblögess vele, ugyanis a túlzott használat akár fel is boríthatja a száj normál baktériumflórájának egyensúlyát!

Sokan azért vásárolnak szájvizet és kezdik használni, mert abban bíznak, hogy a készítmény elmulasztja a kellemetlen szájszagot. Ideig-óráig ugyan valóban segíthet, azonban sokkal jobb megoldás megkeresni a probléma gyökerét egy dentálhigiénikus vagy fogorvos segítségével.

Ahogy fentebb már említettük, vannak alkoholos tartalmú szájvizek, viszont ezeket jobb inkább mellőzni. A legnagyobb gond velük az, hogy könnyen kiszáríthatják a szájnyálkahártyát, különösen gyakori használat mellett.

Amikor érdemes használni a szájvizet

Pár naponta - ha szeretnéd alaposabb tisztításnak alávetni a fogsorod - akkor célszerű lehet a fogmosást követően öblögetni a szájvízzel.

Fogorvosi ajánlatra is célszerű lehet beszerezni a szájvizet és a javasoltak alapján alkalmazni. Erre sor kerülhet akár műtét vagy kezelés előtt, illetve után, továbbá a regeneráció elősegítése céljából. Bizonyos fogászati problémák szintén indokolttá tehetik a terápiás szájöblögetést. Például az afta tipikusan ilyen szájnyálkahártyát érintő betegség.