14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Érdemes nyáron elvégeztetni a lézeres szemműtétet?

Vajon van olyan évszak, amikor nem érdemes bevállalni a lézeres szemműtétet? Alkalmatlanabb lehet egy nyári időpont, mint egy téli? És ha pont most érett meg valakinek a gondolat, hogy visszaszerzi az éles látását, akkor várjon még pár hónapot? Semmiképp!

Általában azoknál jelent komoly dilemmát a nyári lézeres szemműtét, akik imádnak strandolni. Érthető, hisz a beavatkozás után hat-nyolc hétig nem javasolt a strandolás, de jobban belegondolva szemüveggel vagy kontaktlencsével sem olyan hatalmas élmény pancsolni.

Vajon hány szemüveg és kontaktlencse veszett már el például a Balatonban? Amennyit elhagynak így az emberek, a Balaton a sok látáskorrekciós eszköztől már jobban láthatna, mint a strandolók. De ha nagyon vigyázunk is ezekre az amúgy sem olcsó dolgokra, akkor is ott van a fertőzésveszély. A kontaktlencse remek táptalaja a különböző baktériumoknak, amik olyan csúnya gyulladásokat okozhatnak, hogy jó időre elvehetik az emberek kedvét a strandolástól, de még a partyfotóktól is, hisz nálunk olyankor alapértelmezett a vörösszem-effektus.

Kimondható tehát, hogy bár a szemműtét után tényleg nem strandolhatunk hat hétig, igazából szemüvegesként vagy kontaktlencsésként is csak “vakon” csobbanhatunk, ha el akarjuk kerülni a felsorolt kellemetlenségeket. Ezen logika mentén pedig nem is tűnik olyan ördögtől valónak a nyári lézeres szemműtét.

A nyár szerencsére jóval több, mint hat hét, így könnyűszerrel időzíthető úgy a nyaralás, hogy már fürdőzni is lehessen. Egy másik szemszögből nézve pedig még előnyösebb is a nyári lézeres látásjavítás, hisz a kezelés típusától függően 2-6 hónapig kötelező megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveget hordani. Lássuk be, télen nagyobb eséllyel szólnak le bárkit a napszemüveg miatt, de nyáron ez még csak nem is kirívó.

Van még egy fontos tényező, amivel viszont számolni kell a nyaralástervezésnél. A klinikán előre tájékoztatnak arról, hogy pontosan mikor kell visszamenni kontrollvizsgálatra, és ezek az időpontok nem igazán tologathatók.

Szóval bár oda kell figyelni pár időpontra, napszemüveget kell hordani és egy ideig nem érheti víz a szemet, valójában számos olyan programlehetőség közül választhatunk nyáron, ami lézeresszemműtét-kompatibilis. Lehet például kirándulni, túrázni, hajókázni, várost nézni, koncertre menni, kerti partyt tartani, borkóstolóra menni és így tovább, hisz nem csak strandolásból áll a nyár.

Na és persze van még egy nem elhanyagolható érv a nyári lézeres látásjavítás mellett. A szeptemberre sokan tekintenek új kezdetként, hisz aki már nem jár iskolába, abban is megmarad az évkezdés élménye. Hiába dolgozik már valaki hosszú évek óta, a nyarat szinte mindenki igyekszik feltöltődésként megélni, hogy aztán szeptemberben indulhasson a következő fejezet.

Mi lenne, ha ebben az új fejezetben már nem kapna szerepet se a szemüveg, se a kontaktlencse? Aki pont ilyen tiszta lapra vágyik, az keresse fel a Margitszigeten a Focus Medicalt!