7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
10°
Szombat
14°
2023.12.06. szerda, Miklós
filter.hu filter.hu

E-cégjegyzék: minden fontos információ egy helyen

Mikor érdemes átnézni egy cég adatait? Hol lehet utánanézni az információknak? Mire jó a cégjegyzék? Milyen adatokat tartalmaz? Mi a különbség a hiteles és a közhiteles dokumentum között? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

Szerződéskötés előtt mindenképpen érdemes átnézni a leendő partner adatait, hiszen csak így lehet megalapozott üzleti döntést hozni. Ez nemcsak akkor érvényes, ha mindkét fél cég, hanem akkor is, ha magánszemély és vállalkozás között jön létre az üzlet.

A Cégtaláló tudnivalók menüpontjában sok hasznos információ áll rendelkezésre, amelyeket most kicsit részletesebben is bemutatunk.

Az e-cégjegyzék minden hiteles információt tartalmaz, amelyre szükség lehet

Nem véletlen, hogy sok rémtörténetet lehet hallani az üzleti életben, emiatt mindenképpen érdemes előzetesen információkat szerezni hiteles forrásból az adott vállalatról. Nagy segítség lehet a cégjegyzék, a cégkivonat. Az e-cégjegyzék minden hiteles információt tartalmaz, amelyre szükség lehet bizonyos üzleti döntések meghozatalakor.

Az e-cégjegyzék a hazánkban nyilvántartott cégek adatait, valamint a bejegyzések alapjául szolgáló iratokat tartalmazza. Az adatokat a magyar bíróságok folyamatosan vezetik és nyilvántartják. A cégek regisztrálására már a működésük kezdetén sor kerül. A cégjegyzékben szereplő információk nyilvánosak.

Milyen adatok találhatóak a cégjegyzékben? 

Többek között szerepel benne a cég neve, cégjegyzékszáma, adószáma, székhelye, telephelye, fióktelepe, tevékenységi köre, bejegyzett tőkéje. Továbbá arról is található információ ebben a dokumentumban, hogy áll-e csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt.

Mindemellett a vezetőkről is találhatóak információk a cégjegyzékben, ami azért fontos, mert valaki gazdasági társaság vezetőjeként, vezető tisztségviselőjeként vagy volt vezetőjeként a törvényi szabályozás szerint nem lehet vezető vagy vezető tisztségviselő más társaságban is.

Megkülönböztetünk hiteles és közhiteles dokumentumokat

További hatályos adatok is megtekinthetőek az e-cégjegyzékben történő keresést követően, amennyiben megrendelésre kerül a cégkivonat, cégmásolat. Megkülönböztetünk hiteles és közhiteles dokumentumokat. Fontos azzal tisztában lenni azzal, hogy a hiteles változat nem használható minden esetben, hiába hiteles forrásból származnak a benne szereplő információk. Vannak olyan helyzetek, amelyek esetében mindenképpen közhiteles iratra van szükség. A közhiteles dokumentumok a kiállítástól számítva 30 napon át érvényesek.

Kényelmesebb e-közhiteles dokumentumot beszerezni, amennyiben közhiteles iratra van szükség, hiszen ez is közokiratnak minősül, mivel időbélyeggel és elektronikus aláírással van ellátva. Azonban a beszerzéséhez nem kell cégbíróságra menni, elektronikus formában egyszerűen elérhető.